Gemeente Dijk en Waard wil graag dat in 2030 alle woningen in de gemeente energielabel  C of hoger hebben. Eigenaren van een woning met een maximale WOZ-waarde van 429.000 euro (NHG-grens) kunnen vanaf 1 januari eenmalig tot 900 euro aan isolatiekosten declareren. Ook zet de gemeente gedragspsychologen en adviseurs in.

Gemeente Dijk en Waard heeft een isolatieprogramma dat de lokale invulling is voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma richt zich op (na-) isolatie van koopwoningen. In Dijk en Waard zijn er rond 2.600 koopwoningen met energielabel C of lager. Bij het ontbreken van een geldig energielabel komt een eigenaar in aanmerking voor subsidie als twee bouwdelen nog niet geïsoleerd zijn. Niet alleen zal de gemeente rijksubsidies gestructureerd doorsluizen naar woningeigenaren die declaraties indienen, het wil er ook voor zorgen dat zij deze subsidie ook allemaal benutten.

Het blijkt namelijk dat er inwoners zijn die niet goed weten hoe subsidies (digitaal) aan te vragen en/of het idee hebben dat het om een lening gaat. Voor hen komt een 'ontzorgingsaanbod'. Dit aanbod richt zich op het wegnemen van terughoudendheid die inwoners wellicht ervaren en wordt opgesteld op basis van onderzoek door gedragspsychologen. Onder de ontzorging valt onder andere de inzet van adviseurs die langskomen om uitleg te geven over het nut en belang van (na-) isolatie, over praktische en ecologisch verantwoorde maatregelen, hoe daarna tot actie over te gaan en hoe er vergoeding aan te vragen.

Volgens de Wet Natuurbescherming mogen leefgebieden van dieren als de vleermuis en de huismus niet worden aangetast of verplaatst. De vleermuis nestelt graag in spouwmuren, dus voorafgaand aan spouwmuurisolatie is onderzoek nodig. Zijn ze vrij, dan moet evengoed nog ontheffing worden aangevraagd. Dit onderzoek kost volgens de gemeente veel geld en duurt ongeveer een jaar. De gemeente gaat dit onderzoek, inclusief ontheffing, voor de hele gemeente in één keer laten uitvoeren. Dit komt samen in het Soortenmanagementplan.

Het Isolatieprogramma Dijk en Waard loopt minimaal door tot 2026. Met het eerste toegekende budget moet de gemeente minimaal 1.043 woningen geïsoleerd hebben. Eenmaal per jaar wordt de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de voortgang en de ontwikkelingen. (foto: Consumentenbond)
Pin It
Bekeken: 655x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/