Alkmaar is een bijzonder beeld rijker. 150 jaar oud, afkomstig uit Frankrijk, prachtig gedetailleerd en dan ook nog eens direct verbonden met de geschiedenis van Alkmaar. Het gaat namelijk om een beeld van Sint-Matthias, de ándere patroonheilige van Alkmaar, naast Sint-Laurens. Het beeld van de heilige wordt zondag 15 oktober onthuld in de rooms-katholieke Sint-Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord.

De onthulling mag zich in grote belangstelling verheugen, weet Henk Adriaanse van Stichting De Alkmaarse Cuyperskerk. "Het beeld is er al", vertelt hij aan Streekstad Centraal. "Het staat nu nog verdekt opgesteld. Voor de onthulling nodigen we flink wat mensen uit. Dat wordt een lekker volle kerk." En dat verdient het beeld zeker, vindt Adriaanse: "Het is echt een prachtig beeld."

De Sint-Laurentiuskerk heeft al een beeld van Sint-Laurens, de naamgever van de kerk. Maar tot ver in de Twintigste Eeuw stond er ook een beeld van de tweede heilige, Sint-Matthias, in het Alkmaarse kerkgebouw. Een fraai ontwerp door architect Cuypers. Het viel ten prooi aan moderniseringen in de kerk. "Toen hebben ze ook het orgel behoorlijk 'verrinneweerd', heel zonde", vertelt Adriaanse. "Dat is nu weer hersteld." En ook Matthias keert dus terug, in de vorm van een Frans beeld dat in de Negentiende Eeuw werd vervaardigd.  (tekst gaat door onder de foto)

Een tipje van de sluier. (foto: Stichting De Alkmaarse Cuyperskerk)


Streekstad Centraal was natuurlijk benieuwd naar het beeld, maar het is echt nog niet zomaar te bekijken, zegt Adriaanse. Toch wil hij ons wel een tipje van de sluier laten oplichten. Een uitsnede uit een foto, niet ál te scherp, geeft een indruk van wat kerkgangers en andere geïnteresseerden straks te zien krijgen. "Maar we hebben het beeld nog wel opgeknapt", zegt Adriaanse daar nog bij. Want de beelden van Sint-Laurens en Sint-Matthias die bovenaan de grote ramen van de Grote Kerk hangen, die zit niemand van dichtbij. Dit beeld wel. En dus moet het perfect zijn.

De aanschaf van een nieuw beeld, de verdere verfraaiing van de kerk: het laat zien dat de Alkmaarse katholieke parochie vol leven zit. "We hebben toch zo'n 70 misgangers elke week", vertelt Adriaanse daarover. "En 35 communicanten dit jaar." Wie iets in de kerk wil organiseren moet goed zoeken naar een plekje op het schema, het zit goed vol. "Er is veel belangstelling. En we hebben ook onze pastoor natuurlijk", lacht Adriaanse. Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten is een bekendheid, actief op Twitter/X, geregeld te zien en te horen in de media. Ook Eritrese en Oekraïense kerkgangers zorgen voor extra leven in het historische gebouw.

Zondag 15 oktober wordt het beeld officieel voorgesteld aan parochianen en andere belangstellenden. Klokgelui zal het tijdstip wel duidelijk maken: zondagochtend om 11:15 uur in de Sint-Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord.

Orgelconcert Ilze Reine & Aigars Reinis in Sint Laurentius
Pin It
Bekeken: 479x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/