Gemeente Alkmaar heeft volgend jaar een nieuw beleidskader voor het armoedebeleid en schuldhulpverlening. Maandagavond werd het beleid voor de komende vier jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Er komt extra aandacht voor de meest kwetsbare inwoners en voor het feit dat armoede en schulden vaak samen gaan. Maar... de inkomensgrens voor financiële steun wordt gezet op de landelijke norm van 120 procent van het minimum, niet 150 procent.

“Alkmaar zet zich in voor diegenen die onze hulp hard nodig hebben", licht wethouder Robert te Beest toe. "Met dit nieuwe beleidskader leggen we voor een langere termijn een stabiele basis voor een stevig en sociaal armoedebeleid en goede schuldhulpverlening binnen verantwoorde financiële kaders. Alkmaar is een sociale stad, waar we onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid belangrijke waarden vinden. In het nieuwe beleid komen deze waarden sterk naar voren – het vormt een vangnet."

Maar mensen met een inkomen tussen de 120 en 150 procent zullen dus buiten de boot gaan vallen voor wat betreft financiële steun. Vanwege de naweeën van corona en de hoge inflatie werd de steungrens begin dit jaar verhoogd, maar voortzetting is volgens de coalitie en het college financieel niet haalbaar. Ook een pleidooi van vakbond FNV mocht niet baten.

Zaffier is de organisatie die de uitvoering van het beleid verzorgt voor gemeente Alkmaar.  Het zet zich komend jaar nog meer in op het voorkomen van armoede en schulden. Er komt meer maatwerk, en er wordt meer vertrouwen getoond door minder controles te houden. Ook worden inwoners meer betrokken bij het vinden van oplossingen. Het aanvragen van regelingen wordt makkelijker en er wordt meer bekendheid gegeven aan de soorten steun die er zijn.

"We betrekken maatschappelijke organisaties om inwoners te bereiken en aan belangrijke gebeurtenissen, zoals geboorte of scheiding, geven we meer aandacht", aldus Zaffier. "Op de kwetsbare doelgroepen zal extra goed gelet worden, zoals senioren, jongeren en kinderen. Om kinderarmoede aan te pakken wordt bijvoorbeeld aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede. Dit alles moet bijdragen aan een samenleving waarin iedereen de kans krijgt om volledig mee te doen."

"Als je weinig geld hebt om van te leven, is de kans groter dat je schulden krijgt. Daarom wordt het armoedebeleid nu met schuldhulpverlening verbonden," vervolgt de hulporganisatie. "Binnen de gemeente Alkmaar wordt veel gedaan om te voorkomen dat inwoners schulden krijgen. Een belangrijk onderdeel van deze schuldpreventie is vroegsignalering. Signalen worden eerder opgepikt en inwoners worden snel en actief benaderd. Zij worden opgebeld of krijgen een bezoek aan huis. Daarbij wordt samengewerkt met partners, zoals verhuurders, gezondheidsprofessionals, onderwijs en banken."

Meer informatie op zaffier.nl.


Zaffier is het aanspreekpunt voor inwoners van Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest voor wat betreft werk, geldzaken en inburgering. Met een groot netwerk en goed opgeleide specialisten wordt ingezet op kansen, mogelijkheden voor ontwikkeling. Binnen en buiten de regio.

Doel is om inwoners op weg te helpen naar zelfredzaamheid. "Het is ons doel dat iedereen meedoet. Dat iedereen in de maatschappij een plek krijgt. Met genoeg financiële middelen om van te leven. Een plek waar iemand tot zijn recht komt. Maar tot die tijd, doen we het samen. Want samen kom je verder!"

Zaffier heeft doordeweeks inloopspreekuur van 09:00 en 12:00 uur in het Stadskantoor aan het Mallegatsplein. Bellen kan van 08:30 tot 17:00 uur via 088 - 4046000. Meer op zaffier.nl.


Pin It
Bekeken: 776x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/