Unaniem werd het aangenomen, maar niet zonder de 'bijsluiter' van de coalitiepartijen: het burgerinitiatief dat oproept tot het instellen van een 30km-zone op de Geestersingel en de Kennemersingel. En anders dan men misschien zou verwachten betekent dat juist niet dat automobilisten morgen al hun voet van het gaspedaal moeten halen. Het college wil een en ander alleen bespreken in de bredere context van de mobiliteitsvisie.

Het was een bijzonder moment: voor het eerst sinds 2015 behandelde de Alkmaarse raad een burgerinitiatief. Buurtbewoner Bram Vink had zich goed voorbereid en deed zijn verhaal in net iets meer dan drie minuten. Als bewoner van de Geestersingel sprak hij daar namens straat- en buurtgenoten van Geester- en Kennemersingel, die in ruime meerderheid willen dat de maximumsnelheid op de drukke singels omlaag gaat van 50 naar 30 kilometer per uur.

De gedegen uitwerking van het burgerinitiatief kon in de raad op veel sympathie rekenen. Ronald van Veen van de ChristenUnie verdedigde het voorstel en wilde het graag zonder wijzigingen aannemen. "Een heel sympathiek burgerinitiatief", vond ook Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar. Maar een ouder initiatief voor een herinneringsbosje vond ze toch leuker, moest ze daarbij laten optekenen. Want 30 rijden op de Alkmaarse Binnenring, dat ging Bolte toch wat te hoog: "Dadelijk denkt iedere Alkmaarder die ook op een vitaal trajectje woont dat 'ie een burgerinitiatief in kan dienen, Waar gaan we heen?" (tekst gaat door onder de foto)

Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar in debat. (foto: Streekstad Centraal)


Dat het initiatief op kritische kanttekeningen kon rekenen was vooraf al duidelijk door het amendement van VVD, D66, CDA, OPA en SPA. "Deze twee wegen zijn heel belangrijk voor de gemeente", vatte Marius Wiegman van de VVD zijn kritiek op het burgerinitiatief samen. Het amendement dat mede door de VVD werd ingediend benadrukte dan ook dat de gedachten van bewoners van Geester- en Kennemersingel moeten worden gewogen in het bredere verhaal, dat van het mobiliteitsplan en het 'ringenmodel'. Dat was ook het verhaal van het college, bij monde van wethouder Christiaan Peetoom: "We hebben een brede afweging te maken. Dit gaat om een onderdeel van de binnenring."

Het plan leidt tot een algemenere discussie over de zin en onzin van burgerinitiatieven, en dat terwijl participatie van Alkmaarders voor het college nou net een speerpunt is. "Complimenten voor het stuk", zei wethouder Peetoom in zijn uitleg. "Maar het College denkt hier genuanceerd over." In die opstelling probeerde de oppositie gaten te schieten. "Het College maakt goede sier met referenda, maar de politieke wil is er blijkbaar niet", stelde Maaike Kardinaal van GroenLinks kritisch vast. Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar verklaarde zich een groot voorstander van burgerinitiatieven, maar hekelt nou net 'burgerinitiatieven die niet aansluiten op het geheel'. "Dit burgerinitiatief schakelt ons uit", stelde Bolte.

Voorstanders van het burgerinitiatief hekelden het amendement van de coalitie, dat ook op steun van Boltes Leefbaar Alkmaar en van Forum voor Democratie kon rekenen: "Tot onze verbazing komt er een amendement om dit in de kiem te smoren", reageert Mathijs de Boer van de PvdA. Fel is Maaike Kardinaal van GroenLinks over het amendement: "Mensen kunnen dus net zo goed een brief sturen volgende keer". Ook Ronald van Veen van de ChristenUnie zette de lovende woorden van coalitiepartijen over het goed uitgewerkte burgerinitiatief in een ander perspectief: "Dank je, maar we doen er verder niks mee." (tekst gaat door onder de foto)

Ronald van Veen van de ChristenUnie maakte zich hard voor het burgerinitiatief. (beeld: Streekstad Centraal)


De partijen die het amendement, de wijziging op het burgerinitiatief, juist wél aan wilden nemen redeneerden dat zo meer recht wordt gedaan aan de democratie en het algemeen belang. De binnenring is tenslotte van iedereen. Het burgerinitiatief, zoals dat mogelijk is in de Alkmaarse verhoudingen, is vooral voor hogeropgeleiden interessant, is één van de kritiekpunten, geuit door Gosse Postma van BAS. En een burgerinitiatief dat focust op twee straten dient niet het algemeen belang van heel Alkmaar, wordt opgeworpen.

"Je kan pas een goed model maken als je het in het geheel doet, en niet in stukjes", vatte Ben Bijl van BAS het meer inhoudelijke deel van de discussie samen. "Daar vindt u mij niet op uw pad." En met dat argument haalde het amendement van VVD, D66, CDA, SPA en OPA het dan ook ruimschoots, met steun van BAS, Forum voor Democratie en LeefbaarAlkmaar. Dat het burgerinitiatief vervolgens, mét amendement, unaniem aan werd genomen mag voor de indieners een schrale troost heten.
Pin It
Bekeken: 1554x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/