Alkmaar viert dit jaar een bijzonder jubileum: 450 Jaar Alkmaar Ontzet. Traditiegetrouw is het staatshoofd bij zo'n jubileum aanwezig. Maar koning Willem-Alexander is dit jaar de grote afwezige, zijn agenda laat het niet toe. "Noch de koning, noch een ander lid van het Koninklijk Huis zal aanwezig zijn tijdens de viering en herdenking van het Ontzet."

Daarmee breekt de regerend vorst met een lange traditie, meldt mediapartner NH. De afgelopen drie jubeljaren was het staatshoofd altijd aanwezig. "Hij gaat wat missen", reageert voorzitter van de 8 October vereeniging, Frits Westerkamp. "Gezien de geschiedenis hadden we graag gezien dat de koning of iemand anders van het Koningshuis aanwezig is. De agenda laat dat helaas niet toe. We blijven nuchtere Noord-Hollanders en hebben ons erbij neergelegd."

Heel het jaar staat in het teken van 450 Jaar Alkmaar Ontzet, maar niet alles gaat door. (foto: Streekstad Centraal)


Het bezoek aan Alkmaar tijdens elk jubileum op 8 oktober leek een langgekoesterde traditie van het Koningshuis. Koning Willem III vierde het 300-jarig Ontzet met Alkmaarders, koningin Wilhelmina deed dat vijftig jaar later en ook haar opvolger en dochter Juliana was aanwezig bij het 400ste jubileum. "We zouden zeer vereerd zijn, en hij is van harte welkom", reageerde burgemeester Anja Schouten eerder op vragen over een mogelijke komst van de koning.

Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging, noemt het jammer, maar helaas. Aan de afwezigheid van het staatshoofd hangen volgens de voorzitter tegelijk ook wel wat voordelen. "Het scheelt een hoop gedoe met veiligheidsmaatregelen en beperkingen. Het blijft een mooi feest, met of zonder Koning. Als hij dan volgend jaar maar niet naar het jubileum van Leiden gaat”, grapt hij.

De Rijksvoorlichtingsdienst was voor een reactie niet bereikbaar.
Pin It
Bekeken: 1271x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/