Melkveehouder Jan van der Vliet uit Grootschermer mag een windturbine op zijn erf zetten. De Alkmaarse gemeenteraad heeft donderdag met een ruime meerderheid definitief groen licht gegeven voor de 'boerenmolen' die hij wil laten bouwen om zelf elektriciteit op te wekken.

De komst van een windturbine in het landelijke gebied van Alkmaar, ook al is het een kleinere versie, deed eind vorig jaar nogal wat stof opwaaien, want wat zou dat voor gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het uitzicht op het landschap en vliegende dieren. De dorpsraden vonden er wat van en ook een aantal raadsleden was tegen. Uiteindelijk steunde een meerderheid van de raad een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen. Stichting Animo diende echter een zienswijze in. Die moest door de gemeenteraad worden behandeld, voordat er de verklaring definitief gemaakt kon worden. Die behandeling volgde dus tien maanden, twee coalities en twee colleges later.

Jan van der Vliet kreeg met 30 tegen 8 stemmen definitief groen licht. De fracties van OPA, PvdD, SP en FvD stemden tegen.

De VVD stemde deze keer voor. "Wij vinden een ashoogte van 15 meter nog altijd hoog, maar wij stimuleren ook duurzaam ondernemen", lichtte raadslid Marius Wiegman toe. "Wij hebben ter plaatse gekeken naar de omstandigheden in Stompetoren waar recent zo'n kleine windturbine is geplaatst, en daar moeten we zeggen dat het meevalt." Hij erkende dat de situatie aan de Grootschermerweg 5 anders is, maar voegde toe dat de windturbine camouflerende kleuren zal krijgen. Daarna benadrukte Wiegman nogmaals dat de VVD-fractie achter agrariërs staat die willen verduurzamen.

OPA-raadslid Ruud van Lier, uitgesproken tegen windturbines in het boerenland, bekritiseerde de omslag van de VVD. "Twee maanden geleden waren jullie nog tegen." Ook zei hij niks uit de zienswijze van Animo in Wiegmans betoog terug te horen.

De VVD-er: "De situatie is sindsdien veranderd. Er ligt een concept-beleidskader voor windturbines in gemeente Alkmaar specifiek. Die lag er in november bijvoorbeeld nog niet. Vandaar dat we wij in november ook fel tegen waren. Plus nu staat er eentje in Stompetoren waardoor we een referentiekader hebben."
Pin It
Bekeken: 1625x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/