Binnen drie jaar komen er in Alkmaar ruim 30 nieuwe standplaatsen voor woonwagens bij. Dat belooft het college als onderdeel van het nieuwe woonwagenbeleid. De bewonerscommissie van de woonwagenbewoners, of 'reizigers', is met dat beleid akkoord gegaan. Ook is er naast de eerdere locaties nog een extra plek gevonden waar de wagens mogelijk kunnen staan: naast het huidige kamp aan de Bestevaerstraat.

De woonwagenbewoners in Alkmaar wordt al zo'n 35 jaar beloofd dat er meer plekken komen. Die belofte is nog altijd niet ingelost, maar er zijn de afgelopen periode wel grote stappen gezet, zeggen de reizigers zelf. Na de bezetting van chalets voor Oekraïense vluchtelingen vorig jaar juli kwam er schot in de zaak. De gemeente en vertegenwoordigers van de reizigers begraven de strijdbijl en beide partijen gaan met elkaar om de tafel.

Een eerste akkoord wordt bereikt tijdens de bezetting van de 'Oekraïnechalets', links met de mouwen opgestroopt wethouder Gijsbert van Iterson Scholte (foto: Streekstad Centraal)


Tijdens de overleggen die volgen verschijnen de eerste scheurtjes in het kamp van de woonwagenbewoners. Een deel van hen vindt dat de aangewezen vertegenwoordigers van de woonwagenbewoners teveel met het eigen belang bezig zijn en te weinig met de totale groep woonwagenbewoners. Een kleinere groep zet de acties daarom door en verschijnt onaangekondigd op verschillende plekken in Alkmaar en zelfs Dijk en Waard. Inmiddels staan ze al enige tijd op industrieterrein Oudorp.

Dan weer terug naar het nieuwe beleid. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over hoe standplaatsen worden toegewezen. En dat werkt anders dan bij huizen die vaak worden toegewezen op basis van hoe lang iemand staat ingeschreven. Alleen woonwagenbewoners met familiebanden op de Alkmaarse kampen maken kans op een van de 31 plekken die er nu volgens berekeningen nodig zijn, zo meldt mediapartner NH Nieuws. Dit betekent dat mensen met familie op een van de huidige drie Alkmaarse woonwagenkampen of zij die van een Alkmaars kamp afstammen, als eerste aan de beurt zijn.

Voor deze woonwagenbewoners valt er vooralsnog weinig te juichen: zij staan met lege handen (foto: Streekstad Centraal)


Volgens wethouder Jasper Nieuwenhuizen is die regulering nodig. "Er is nu eenmaal schaarste." Wel betekent dit dat er een flink aantal mensen afvalt die eerder op een lijst van standplaatsverhuurder Woonwaard stonden. Die lijst bevatte ruim honderd aanvragers. "Maar die lijst had nooit enige status", stelt Nieuwenhuizen. "Het was slechts een inventarisatie." Met het van tafel vegen van die lijst worden de woonwagenbewoners die al 30 jaar op die lijst staan en nog wél  actie voeren effectief op een zijspoor gezet. De zorgen die de groep nog actievoerende woonwagenbewoners had bij de gang van zaken lijken dus niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Naast de al eerder beloofde locatie in de Vroonermeer, zijn er vijf 'kansrijke' plekken in beeld in De Hoef, Oudorp, Overdie, Koedijk en Schermerhorn. Daar is als zesde nu ook een uitbreiding van het bestaande kamp aan de Bestevaerstraat aan toegevoegd. "Hoeveel plaatsen er daar bij kunnen komen is niet te zeggen nog; het is een potentieel grote locatie", aldus de wethouder. "De naastgelegen school blijkt voor haar nieuwbouw minder ruimte nodig te hebben. Binnen drie tot vier weken beslissen we binnen het college over de locaties."

Deze locatie aan de Bestevaerstraat kan straks worden uitgebreid volgens de gemeente Alkmaar (foto: Streekstad Centraal)


Dat door omwonenden bezwaar zal worden aangetekend tegen een nieuwe woonwagenlocatie, lijkt een zekerheid. "Dat zou een vertraging van twee jaar kunnen opleveren", rekent Nieuwenhuizen voor. "Maar binnen onze collegeperiode, binnen drie jaar, zijn er nieuwe standplaatsen. De bewoners van woonwagenbewoners zijn net zo goed onze inwoners. En net als elke Alkmaarder hebben zij recht op een plek om te wonen. De bestuurlijk wil is er om dit voor elkaar te krijgen."

De bewonerscommissie van de reizigers heeft het nieuwe woonwagen- en toewijzingsbeleid mede bepaald. Ze geloven in een goede afloop. "Tuurlijk is ons heel lang een worst voor gehouden, maar we zijn nog nooit zo ver gekomen als nu", zegt Cheryl van der Veen. "We hebben heel veel stappen in de goede richting gezet." Dat beaamt ook Tjerk Vermanen: "Het zou wel raar zijn als de gemeente zichzelf voor de gek zou houden. Ze hebben er zoveel tijd in geïnvesteerd, dat hebben we nog nooit gezien in al die jaren. Het vertrouwen is met de vorige wethouder begonnen en dat is alleen maar gegroeid."

De gemeenteraad beslist eind november over het nieuwe woonwagenbeleid.
Pin It
Bekeken: 1797x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/