De open dag 'FF buurten' van het AZC Heerhugowaard is een groot succes geweest. Zaterdag tijdens de Burendag kwamen honderden mensen naar het asielzoekerscentrum aan de Van Noortwijklaan om een kijkje te nemen en kennis te maken met de bewoners en hun culturen. Andersom werd de bewoners Nederlandse cultuur aangeboden, onder andere door Harry Slinger.

Het waren vooral de AZC-bewoners die er een geslaagde dag van maakten. Dat deden ze onder meer door de bezoekers een rijke uitstalling te bieden van smakelijke en vaak verrassende hapjes en gerechten, die kenmerkend zijn voor hun cultuur. Daarbij ontstonden vaak leuke en leerzame gesprekken, doorgaans in het Engels maar vaak ook in het Nederlands. Soms wat gebrekkig, soms uitstekend en meestal met een gepast beetje trots. De bewoners vertelden niet alleen over hun hapjes, maar ook over hun persoonlijke omstandigheden en die van hun volk.

Jong en oud bracht tijdens Burendag een bezoekje aan het AZC


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzorgde rondleidingen en een informatiemarkt, waar bezoekers zich konden laten informeren over het werk van het COA en andere op dit AZC werkzame organisaties. Tijdens de rondleidingen legde een COA-medewerker uit hoe “nieuwkomers” worden opgevangen en hoe hen wordt geleerd hoe Nederland en de Nederlandse samenleving in elkaar zitten. Elementair daarbij is artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Verder werd een goed beeld gegeven van de opties die er voor de bewoners zijn om onze taal te leren, hulp te krijgen bij administratieve of juridische aangelegenheden en nog veel meer.

Het aanbod van Nederlandse cultuurkenmerken aan de bewoners bestond voor een niet onbelangrijk deel uit een muzikale bijdrage van Harry Slinger. Met een rood petje op en in onvervalst Amsterdams. Er werd volop meegezongen.

Het uitnodigende zomerweer vormde een mooie omlijsting van een geslaagde Burendag.
Pin It
Bekeken: 1004x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/