Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 6 tot 10 jaar geëist voor vier vermeende cocaïnesmokkelaars uit Noord-Holland, waaronder de 29-jarige Alkmaarder A. S. Hij zou als corrupte havenmedewerker hebben meegewerkt. Daarvoor zou S. onder andere in Noord-Scharwoude en Heerhugowaard ontmoetingen met twee vermeende handlangers hebben gehad.

De vier mannen stonden donderdag in de rechtbank, omdat ze in juli 2022 honderden kilo’s cocaïne vanuit Zuid-Amerika zouden hebben ingevoerd via de haven van Amsterdam. De andere verdachten in de zaak Beal zijn de vermeende aanvoerders I. Z. (43) en K. K. (27) uit Purmerend en vrachtwagenchauffeur J. van C. uit Enkhuizen. "Een goed voorbereide operatie", noemde het OM de smokkel volgens mediapartner NH Nieuws. Mogelijk waren ze in december 2021 ook al in actie geweest.

In juli 2022 reed J. van C. uit Enkhuizen vroeg in de ochtend naar een Zaans transportbedrijf met een terminal in het Westelijk Havengebied. Een paar dagen eerder had hij 'gehoord' dat 'de container' eraan kwam, vertelde hij donderdag in de rechtbank. "Ik ben binnen", zou er zijn bericht. Enkele minuten later kwam het arrestatieteam in actie. In de container die de Enkhuizer moest ophalen, vond de politie 1.120 kilo coke tussen een lading cacaobonen. J. van C. ontkent te hebben geweten van de drugs. "Als ik geweten had wat erin zat, had ik het nooit gedaan", riep hij door de microfoon.

A. S. bediende tijdens de cokesmokkel de knoppen bij het transportbedrijf. In chatgesprekken met I. Z. en K. K. zou hij 'die lange' worden genoemd. Het drietal zou samen bij een woning in Noord-Scharwoude geweest, bij een gym in Wijdewormer en hebben afgesproken bij een restaurant in Heerhugowaard. In hun communicatie via versleutelde telefoons zouden afbeeldingen van werkroosters en havensystemen zijn gedeeld.

De Purmerenders zijn volgens het OM het brein achter de operatie. Ze kennen elkaar van hun werk bij een logistiek bedrijf in Amsterdam. Z. zou contact hebben met internationale drugshandelaren en communiceerde volgens justitie in chats ook in het Engels. K. reed volgens justitie ook in een auto in de buurt van de vrachtwagen om een 'oogje in het zeil te houden'. "Wij zijn de baas in Amsterdam", zou zijn gestuurd naar elkaar. "We kunnen jarenlang ongestoord knallen" en er werd gesproken over een 'toplijn'.

Ook het duo uit Purmerend ontkent echter te hebben geweten van de drugs. "Ik heb nooit geweten dat er coke in de container zat", aldus K. K. Zijn kompaan vulde aan: "Ik ben enorm geschrokken van de lading." Ze vertelden zelf wel voorbereidingen hebben getroffen om een 'bestendige cocaïnelijn' op te zetten tussen Zuid-Amerika en Amsterdam, met testladingen.
Pin It
Bekeken: 1290x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/