Het voormalige hotel-restaurant Klein Zwitserland gaat toch niet tegen de vlakte. Het COA gaat het karakteristieke pand verbouwen en geschikt maken voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Het gaat in eerste instantie om dertig meisjes van 15 tot en met 17 jaar oud. Voordat het pand bewoonbaar is, komen de asielzoekers eerst naar kampeerboerderij Broekakkers in Egmond-Binnen.

De groepsaccommodatie Broekakkers is dus de eerste opvangplek waar de minderjarige asielzoekers een plekje zullen krijgen. Op 1 oktober worden ze daar verwacht. Daar zullen ze tot 1 februari 2024 blijven. Daarna komt de locatie beschikbaar voor de gemeente Bergen en kunnen er Oekraïense vluchtelingen of statushouders in gaan wonen. In de tussentijd wordt het voormalige hotel Klein Zwitserland in Schoorl bewoonbaar gemaakt voor de opvang van uiteindelijk 55 asielzoekers op 1 februari volgend jaar. De kosten daarvoor komen op het bordje van het COA. Het gaat om langdurige opvang, in eerste instantie vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar.

Klein Zwitserland blijft voorlopig en wordt door het COA verbouwd om het geschikt te maken voor de opvang van alleenstaande, minderjarige asielzoekers (foto: NH/Anne Klijnstra) Klein Zwitserland wordt niet gesloopt maar door het COA verbouwd om het geschikt te maken voor de opvang van alleenstaande, minderjarige asielzoekers (foto: NH/Anne Klijnstra)


Opmerkelijk genoeg gaat het dus in eerste instantie alleen om vrouwelijke asielzoekers. Volgens Heleen Slob van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) leven jongens en meiden in de opvanglocaties normaal gesproken gescheiden onder één dak. "We hebben dan voor de jongens en meisjes aparte ruimtes maar dat is bij deze locaties niet mogelijk." De groep, die van buiten de Europese Unie naar Nederland is gekomen zonder ouders, wordt begeleid door een vast team van ervaren medewerkers van het COA. "Ze gaan ook naar school en er is dagbesteding maar ze krijgen bijvoorbeeld ook fietsles", aldus Slob.

Alle bewoners van Egmond-Binnen en Schoorl zijn met een brief op de hoogte gebracht van de komst van de asielzoekers. "Ik begrijp dat dit gevoelig kan liggen in de gemeenschap ", vertelt burgemeester Lars Voskuil van Bergen, "We moeten die zorgen dan ook serieus nemen en ervoor zorgen dat we met elkaar in gesprek blijven." De gemeente heeft daarom voor de inwoners van Egmond-Binnen en Schoorl informatieavonden georganiseerd waarbij zij vragen kunnen stellen of hun zorgen kunnen delen.

Overigens verwacht de burgemeester niet al te veel weerstand. Want waar veel gemeentes volgens Voskuil 'de hakken in het zand' zet, is de gemeente Bergen niet tegen de opvang. "Niet dat we er heel veel invloed op hebben want de gemeente gaat alleen over de vergunningen maar we weten hoe hoog de nood is. Het gaat om een kwetsbare groep die op de vlucht is voor dood en verderf en die mensen wil je een veilige plek bieden. We hopen dat ze zich thuis zullen voelen."
Pin It
Bekeken: 1205x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/