“Een molen zonder wieken, dat kan toch niet”, dacht een zesjarige Stan Baltus toen hij tijdens een van de wandelingen met zijn oma langs de vervallen molen in Limmen liep. Nu, meer dan tien jaar later, is Stan niet alleen eigenaar van De Mol, hij heeft ‘m ook bijna helemaal opgeknapt. Om de wieken weer te laten draaien, zoekt hij behulpzame gevers. “Er is nog drieduizend euro nodig”, vertelt hij aan mediapartner NH.

Stan Baltus uit Limmen is met zijn zeventien jaar misschien wel de jongste molenaar van Noord-Holland. Zijn liefde voor molens ontwikkelde zich al op jonge leeftijd, vertelt hij. De verwaarloosde molen aan de Kapelweg in Limmen was dan ook altijd een doorn in het oog van de kleine Stan. “Ik ben later bij de eigenaren langsgegaan, maar zij vertelden me dat het niet mogelijk was de molen nog op te knappen. Zonde, een stukje van de Nederlandse historie zou zo verloren gaan.”

Dat antwoord kon hij maar moeilijk verkroppen. Dus toen beide eigenaren kwamen te overlijden, nam hij contact op met de nabestaanden. “Ik wilde weten wat er met de molen zou gaan gebeuren”, verklaart hij. Tijdens een bezoek aan de familie wordt hem een doos met molenspullen in zijn handen gedrukt. En krijgt hij een wel heel bijzonder cadeau: “Ik bedankte hen en wilde weglopen, maar toen riepen ze: de sleutel van de molen krijg je er ook nog bij!” En zo wordt Stan, amper twaalf jaar, de trotse eigenaar van molen de Mol. De originele molen werd in 1916 door een brand in de as gelegd. In 1987 werd deze replica gebouwd, met een schaal van 1 op 3. Om de molen van de ondergang te redden, steekt Stan vier jaar lang al zijn vrije tijd in de renovatie. “We hebben ‘m daar weggetakeld en bij mijn vaders werkplaats gezet. Die werkt in de interieurbouw, dus daar hebben we ook de juiste machines voor in huis.”

Sinds vorig jaar staat de molen van Stan op een nieuwe locatie en zijn ook alle renovaties bijna achter de rug. Als de molen straks af is, worden daar specerijen in gemalen. Maar om de klus te klaren, is de jonge molenaar volledig afhankelijk van donaties. “Er zijn nog zeilen voor de wieken nodig, ik moet nog een hoop aftimmeren en alles moet nog gebruiksklaar worden gemaakt. Links en rechts word ik gelukkig een beetje gesponsord, maar er is echt nog wel wat nodig om hem helemaal af te maken.”


Wie Stan een financieel steuntje in de rug wil geven, kan contact opnemen met de vereniging Molen De Mol Limmen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Pin It
Bekeken: 726x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/