Meer dan 160 kilometer fietsen, het is een sportieve uitdaging, maar voor Sjoerd van Gestel is het meer dan dat. Hij haalt geld op dat zal worden gebruikt voor onderzoek naar kanker en hoopt zo een bijdrage te leveren aan betere genezingskansen voor kankerpatiënten. Op de fiets wil hij ook zijn eigen hoofd leegmaken: "Mijn vrouw Rebecca moet de strijd tegen haar hersentumor weer oppakken, dit doe ik in haar naam."

Voor Sjoerd van Gestel en Rebecca van Gestel-Glas is de strijd tegen kanker al vele jaren een thema. Hun verhaal onderstreept nog maar eens dat kanker geen onderscheid naar leeftijd maakt. Ze zijn een jong stel en toch dagelijks bezig met de gevolgen van de ziekte. Lang was de situatie stabiel, maar deze zomer werd duidelijk dat de hersentumor in het hoofd van Rebecca weer groeit. "Het is zwaar, op de fiets kan ik mijn eigen gedachten ook even op een rij zetten", vertelt Sjoerd daarover. "Het is mooi om die energie in iets positiefs om te zetten. Iets dat andere mensen helpt."

Het idee voor zijn fietstochten werd hem aan de hand gedaan door de sportieve app Strava, waar de '100 mijl' hem als uitdaging werd aangeraden. "Dat er KWF bij stond motiveerde me wel, maar ik had er eerst niet eens aan gedacht om me te laten sponsoren. Tot mensen me vroegen: waar kan ik doneren?" Zo werd het fietsen onderdeel van de actie '100 mijl voor KWF', waar landelijk 130 mensen aan deelnemen. De actie levert tot nu al bijna 50.000 euro op, waarvan zo'n 800 euro werd binnengehaald door sponsors van Sjoerd en Rebecca. (tekst gaat door onder de foto)

Sjoerd van Gestel en Rebecca van Gestel-Glas. (foto: Sjoerd van Gestel)


"Als we de 1.000 halen, verdubbelen wij de inleg", leggen Sjoerd en Rebecca uit aan Alkmaar Centraal. "We storten dan zelf 1.000 euro aan de Stichting STOPHersentumoren." Want een hersentumor, dat is de vorm van kanker die het leven van Sjoerd en Rebecca nu al meer dan acht jaar op zijn kop zet. Morgen wacht het stel weer een gesprek in het ziekenhuis en horen ze meer over het behandeltraject. Het zijn angstige momenten, het is ook een onderwerp waar je niet zomaar met iedereen over kunt praten. "Dan helpt het fietsen me wel", zegt Sjoerd.

Niet dat het fietsen hem altijd even makkelijk afgaat. "100 mijl, dat is ruim 160 kilometer. Dat haal ik wel, toen ik trainde lukte 150 kilometer in een week me ook wel." Maar de eigen conditie wordt wel uitgedaagd - wat natuurlijk ook de bedoeling was. "Voorheen fietste ik veel meer, maar dit jaar verder nauwelijks. Van de week maakte ik een rondje van 35 kilometer, toen was ik wel óp hoor", lacht Sjoerd. Die 35 kilometer fietste hij op zijn tweede actiedag, nadat hij er op de eerste al 25 had gefietst. "Ik probeer elke dag 20 kilometer te doen. Ik denk dat ik er na tien dagen wel ben, maar daarna fiets ik gewoon door." De actie duurt de hele maand september.

Normaal is hij eerder een wandelaar, het fietsen doet hij nu op de momenten dat hij anders zijn ochtendwandeling maakt. "Het leuke is wel dat ik nu op plekken kom waar ik anders niet snel heen zou gaan", vertelt hij. "Je hebt wat meer reikwijdte. Zuidschermer, ik geloof niet dat ik daar al eens eerder was geweest. Terwijl het wel gemeente Alkmaar is." Het zijn leuke ontdekkingen die een prettige afleiding vormen in een periode van moeilijke gesprekken en zware gedachtes. De actie van Sjoerd en Rebecca is te volgen op de website van KWF Kankerbestrijding.
Pin It
Bekeken: 1870x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/