Het aantal plekken in Nederland waar het elektriciteitsnet voor grootverbruikers aan zijn maximale capaciteit zit is in de afgelopen weken verder toegenomen. Eén van die nieuwe knelpunten bevindt zich in Heerhugowaard. Liander gaat onderzoeken of hier congestiemanagement mogelijk is, oftewel of de piekbelasting omlaag kan door spreiding van het verbruik.

Netbeheerder Liander werkt aan het energienet, maar om alles weer op sterkte te krijgen vergt jaren. Temeer omdat de vraag naar energie hard doorstijgt, en ook het aanbod van zonne- en windenergie hard toeneemt. Woonwijken worden zoveel mogelijk ontzien, maar ook de nieuwbouw en verduurzaming van bestaande woningen zetten het stroomnet onder druk. In regio Alkmaar komt in 2025 een grote upgrade aan het hoogspanningsnet. Daarna duurt het naar verwachting nog tot in 2028 voordat het hele net in de regio zwaar genoeg is.

Illustratief voor het achterblijven van de vorderingen op de behoefte is het aantal klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. In de eerste helft van dit jaar kreeg Liander hier 3.300 klachten over, een verdrievoudiging ten opzichte van de eerste helft van 2022. Dit ondanks dat moederbedrijf Alliander de investeringen opschroefde naar 641 miljoen. Dat is 60 miljoen meer dan in de eerste helft van 2022. Bovendien werden weer rond 600 transformatorhuisjes en bijna 1.100 kilometer aan kabels toegevoegd.
Pin It
Bekeken: 1458x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/