Wie dit weekend naar de Alkmaarderhout gaat moet zeker even omhoog kijken. Want er is iets te zien dat er jaren  niet te zien was: de juiste tijd. Het torenuurwerk van Westerlicht is helemaal opgeknapt en inmiddels zijn ook de wijzers op de unieke glazen wijzerplaten gemonteerd. Het is de kroon op de restauratie van Huize Westerlicht. "Maar eigenlijk werkte de klok al een week, dat kon je alleen niet zien."

Eerder al sprak Alkmaar Centraal al met stadsuurwerkmaker Boris Stiensma over de in zijn ogen 'unieke' torenklok. Toen verwachtte hij nog dat de wijzers er maandag 31 juli al zouden worden opgezet, maar de weersomstandigheden lieten dat toen niet toe. Uiteindelijk zijn de wijzers deze week pas geplaatst, op donderdag 10 augustus. Zaterdag spraken we Stiensma opnieuw. "Ja, hij loopt prima." (tekst gaat door onder de foto)

Voor het eerst sinds tijden is te zien hoe laat het is. (foto: Alkmaar Centraal / Youri Hoeben)


Dat de klok weer werkt is bijzonder, want de torenklok van Westerlicht heeft meer dan 20 jaar stilgestaan. "Toen we aan de opknapbeurt begonnen troffen we een heel vreemd uurwerkje aan", herinnert Stiensma zich. "Veel te klein ook. Ik denk niet dat dat gewerkt heeft, om eerlijk te zijn. Die klok stond echt al heel lang stil." In 2001 zou er een 'wisseling van de wacht' zijn geweest, weet Stiensma, maar hij denkt dat de klok ook voor die tijd al stil heeft gestaan.

Maar nu doet de klok het dus weer. En zelfs vóór donderdag al: "Toen het niet lukte om de wijzers er op te zetten, door het weer, hebben we eerst de uurwerken aangepakt. Die zijn gekoppeld aan de computer. Donderdag hoefden alleen de wijzers er nog op." Dat betekent dus dat de klok eigenlijk al een week werkte, alleen was dat niet te zien, omdat de wijzers nog niet meedraaiden.

De opknapbeurt van de torenklok is nu echt helemaal klaar. "Het blijft toch spannend, het is wel een monument", blikt Stiensma terug. "Wat ik ook lastig vond was dat je er niet zomaar even bij kon, er stond geen steiger omheen. We moesten iedere keer een hoogwerker huren. Die heb je dan een dag." En daar kwam dan nog bij dat het weer ook tegenzat, het was daardoor lastig plannen. "Maar het wordt vanmiddag weer mooi", zegt Stiensma optimistisch. "Dan kunnen mensen naar de klok komen kijken." (foto's: Alkmaar Centraal / Youri Hoeben)
Pin It
Bekeken: 1455x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/