Doorrijders, oftewel mensen die na een verkeersongeval wegrijden, zonder hulp te verlenen of op zijn minst persoonsgegevens na te laten. Vorig jaar is hier 550 keer aangifte van gedaan in gemeente Alkmaar. Dat blijkt uit politiecijfers en het Waarborgfonds, uitgeplozen door Independer. Daarmee staat Alkmaar vijfde in de provincie. Amsterdam staat met grote afstand bovenaan met 5.160 aangiften.

Het is een misdrijf om geen persoonsgegevens na te laten bij een verkeersongeval, ook als het gaat om iets kleins als het omver rijden van een tuinhek. De problemen stapelen zich op als je doorrijdt, terwijl je redelijkerwijs mag aannemen dat er mogelijk iemand gewond is geraakt. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8.100 euro. Daarbij komt wellicht nog letselschade, en ook kan het rijbewijs tot vijf jaar lang worden afgenomen. En dan kan het uiteindelijk nog hogere premiekosten opleveren.

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds", legt Menno Dijcks, auto-expert van Independer uit. "Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen."

Door heel Nederland is vorig jaar bijna 14.000 keer proces-verbaal voor doorrijden opgesteld. Het Waarborgfonds keerde rond 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet, en lang niet altijd bewezen kan worden dat er een ander motorvoertuig betrokken was. Op de foto een eenzijdig ongeval met doorrijder op de Kanaalkade, op 11 juli 2020.
Pin It
Bekeken: 1245x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/