Het was woensdag feest op één van de locaties voor beschermd wonen in Heerhugowaard. Carre aan de Rachel Netter-Montanhestuin bestond op de dag af 25 jaar. Tijd voor feest, dachten zorgorganisatie Ontmoeting en Woonwaard. Alle bewoners van het gebouw waren uitgenodigd voor een kop koffie met gebak.

Die woensdagmiddag rond 14:30 uur is het buiten nog erg stormachtig, maar binnen heerst een feestelijke stemming. Er hangen vlaggetjes en een dj draait populaire muziek. "Dit is echt bijzonder", zegt persoonlijk begeleider Karin Kniese. Want in het gebouw wonen niet alleen cliënten van de zorgorganisatie, maar ook huurders van Woonwaard. "Juist die combi is mooi. En dat al 25 jaar lang." Hoewel de directie van Woonwaard vanwege het weer deze middag niet bij de festiviteiten kan zijn, begint het aardig druk te worden. Bewoners komen naar de centrale hal en medewerkers lopen rond met koffie. Aan de tafel zit bewoonster Gretha. Ze heeft zojuist een enquête van Woonwaard ingevuld. "Ik geef het een zeven", zegt de zeventigplusser. "Hier woon ik heel leuk." Beschermd wonen is er wanneer het nodig is om psychische en praktische hulp te krijgen. De afgelopen jaren is het moeilijker geworden om daarvoor in aanmerking te komen. En ook Gretha merkt dat. "Er waren meer incidenten in het gebouw.  Maar nu is het wel weer rustig geworden."

Tekst gaat verder onder de foto.

Gretha heeft het naar haar zin in appartementencomplex Carre.


Ondertussen stelt wethouder Annette Groot zich voor aan alle bewoners. "Ik ken dit gebouw alleen van de buitenkant. Ik moet zeggen: ik ben blij verrast met wat ik nu zie. Hier wonen verschillende mensen samen, waardoor iedereen in de maatschappij blijft staan." De bewoners hebben niet alleen hun eigen appartement, maar ook een ontmoetingsruimte. Samen met Karin Kniese nemen wethouder Groot en Dijk en Waard Centraal een kijkje in de kamer. "Hier kunnen cliënten eten, maar hebben we ook onze koffiemomenten", zegt Kniese. "Mensen die bij ons komen hebben vaak een summier netwerk. Het is onze taak om een band met de bewoners op te bouwen. We doen samen gezellige spelletjes en helpen waar kan. Laatst werd een cliënt opgenomen en dan ga ik er ook even langs."

Netwerkbegeleider Martine de Vries vervolgt: "Maar het is vaak wel even zoeken wat mensen leuk vinden. Bijvoorbeeld qua dagbesteding. Sommige vinden het leuk om creatief bezig te zijn, andere cliënten worden gelukkiger op een zorgboerderij. Die veelzijdigheid maakt het leuk voor de bewoners. En daar draait het natuurlijk om."
Pin It
Bekeken: 1374x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/