De Alkmaarse gemeenteraad wil een onderzoek naar de mogelijkheden om de woningbouw in het buitengebied vlot te trekken. Maandag stemde een grote meerderheid in met een motie, die het college van B&W opdracht geeft om onderzoek te doen in de voormalige gemeente Graft-De Rijp. Woonwethouder Jasper Nieuwenhuizen verwacht begin volgend jaar uitslag.

Uitbreiding van de dorpen in gemeente Alkmaar wordt belemmerd door de provincie, die aangrenzende percelen de beschermde status 'Buitengewoon Provinciaal Landschap' heeft gegeven. Zo ligt er al sinds 2008 een Masterplan met daarin net voornemen om Stompetoren-West te bouwen. Het was nota bene de provincie die de toenmalige gemeente Schermer benaderde om de achterblijvende woningbouw op te vangen. Maar in 2021 waaide er een andere wind door het provinciekantoor en kreeg het perceel de beschermde status. Binnen de Tweede Kamer werd nog om steun gevraagd, maar tevergeefs.

VVD, CDA, PvdA, Leefbaar Alkmaar, Seniorenpartij Alkmaar en D66 dienden een motie in om te laten onderzoeken hoe groot de woonbehoefte in het voormalige Graft-De Rijp is, en waar er mogelijkheden liggen om te bouwen. Daarbij moeten de dorpsraden nadrukkelijk worden geraadpleegd en moet er wanneer nodig is overleg worden gevoerd met het provinciebestuur. Ook willen de fracties dat eventuele zoeklocaties in de Woonvisie worden opgenomen. Meerdere fracties spraken daarbij hun voorkeur uit voor bescherming van de natuur, en dus vooral nieuwbouw binnen de dorpsgrenzen. Alleen OPA stemde tegen de motie. "Omdat ie overbodig is. Het zit al in het coalitieakkoord", lichtte raadslid Ruud van Lier toe.

In de motie werd het college gevraagd om uiterlijk in het vierde kwartaal met een voorstel te komen, maar wethouder Jasper Nieuwenhuizen vroeg om een kwartaal extra de tijd  en deze werd hem gegund.
Pin It
Bekeken: 1365x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/