Vlinders spreken tot de verbeelding, maar in de eigen tuin of op het balkon komen mensen toch maar zelden een bijzondere vlinder tegen. Dat is anders op en rond De Schaapskooi in Bergen. Hier groeien kleurige en geurige planten die voor vlinders, bijen en andere insecten erg aantrekkelijk zijn. En dus zijn er op de Vlinderdag die op zondag 2 juli wordt georganiseerd volop vlinders te zien.

"Met die datum zitten we een weekje later dan in andere jaren", legt Johan Eilering van IVN Noord-Kennemerland uit. "Daardoor heb je nog meer kans om wat moois te zien. Het natte voorjaar gaf een trage start, maar nu hebben we goed weer voor vlinders." Bezoekers hoeven dan ook niet te vrezen dat ze nauwelijks meer te zien krijgen dan een enkel koolwitje. Integendeel: "Het is onvoorstelbaar hoeveel vlinders je kunt zien", zegt Eilering enthousiast.

Een bijzonderheid zijn de nachtvlinders. Wat in een gewoon huis wel eens per ongeluk gebeurt - licht aan, raam open, mot in de slaapkamer - dat is hier met opzet nagedaan. "En dan gaat het gordijn dicht. We hebben dan de meest fantastische nachtvlinders om te bekijken." Nachtvlinders die overigens na de Vlinderdag gewoon weer worden vrijgelaten. Het gaat om educatie, voorlichting. Maar ook om het beschermen van de natuur.

"Elke vlinder heeft weer z'n eigen favoriete plant", weet Eilering. "Hier hebben we die planten en dus hebben we de vlinders ook. In het Zwanewater, bij Callantsoog, staat het vol orchideeën en dus zie je daar de vlinders die op orchideeën afkomen." In onze eigen Duinstreek is het met die orchideeën minder, ziet Eilering. "Vroeger waren ze er veel, maar ze worden nu verdrongen door grassoorten. Je merkt wel dat het eentoniger wordt."

Tijdens de Vlinderdag kunnen bezoekers ook getuige zijn van de 'geboorte' van vlinders. Voor wie het vergeten is: vlinders zijn eerst rupsen, die in een cocon gaan en dan ontpoppen tot kleurige vlinder. "We hebben aquaria met poppen erin", legt Eilering uit. "Door de temperatuur te reguleren kunnen we ervoor zorgen dat ze ontpoppen als de bezoekers er zijn." En dat levert een magisch schouwspel op.

Tijdens de Vlinderdag is er ook aandacht voor andere dieren. Bezoekers kunnen zich laten informeren over welke planten ze in de eigen tuin kunnen laten groeien om bijen en vlinders te helpen. Verder kan er lokale honing worden gekocht en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. De Vlinderdag vindt plaats op zondag 2 juli van 10:00 tot 16:00 in De Schaapskooi te Bergen. Zie ook de website van het evenement.
Pin It
Bekeken: 761x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/