Of de schapen het nou ook echt leuk vinden, die vraag blijft de hele middag in de lucht hangen. Maar geschoren werd er zaterdag op De Schaapskooi in Bergen. De wollige dieren werden daarmee een stuk minder wollig, maar het was dan ook niet bepaald truienweer. Het scheren van de schapen is voor de herder in de eerste plaats een ritueel.

Het ene schaap is het andere niet, zoveel is duidelijk. Sommige viervoeters laten zich het scheren welgevallen. Andere protesteren zichtbaar. Een klein wondje is niet altijd te voorkomen, maar gelukkig zijn schapen taaie dieren. Aan die taaiheid herinnert de wol: zelfs in extreem lage temperaturen houden schapen zich warm.

In hete Hollandse zomers is wol allerminst noodzakelijk. Maar schapen hebben nu eenmaal wol. Een wild schaap produceert ook wol, maar minder dan de rassen die in onze streken gehouden worden. Deze rassen zijn ooit op de wol gefokt. "Het moet er toch af." Scheren is dus noodzakelijk, ook al is de economische waarde van de wol verwaarloosbaar. En dus kregen ook de schapen van de Schaapskooi in Bergen zaterdag een rondje met de tondeuse.
Pin It
Bekeken: 849x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/