Veel fietsers genieten van de Duinstreek: de weidse landschappen, het woeste zand, de doorkijkjes naar zee. Niet alleen bewoners van de Duinstreek, ook die van de buurgemeenten maken er intensief gebruik van. Maar de Fietsersbond waarschuwt: geniet ervan zolang het nog kan, de kans is groot dat de geliefde fietsroute langs de kust binnenkort niet meer bestaat. "Het zand wordt een excuus om fietspaden af te sluiten." Om dit te voorkomen is er op vrijdag 23 juni een fietsdemonstratie in de duinen.

Het fietsersprotest houdt verband met de aanleg van stuifduinen in het gebied. Door de zandverstuivingen worden fietspaden slechter begaanbaar. Het is uiteraard mogelijk de paden zandvrij te houden, maar dat is niet wat er gebeurt, ziet Ron Janssen van de Fietsersbond. "In Bloemendaal is al een fietspad afgesloten", weet hij. "Dit speelt ook in onze eigen regio. PWN en Staatsbosbeheer kiezen er liever voor om een fietspad af te sluiten, dan dat ze dat schoonhouden of beschermen met matten en helmgras."

Daarom blijft de Fietsersbond actievoeren, niet alleen met een petitie maar dus ook met een 'fietsdemo'. "We hopen op tussen de dertig en de vijftig actievoerders vrijdag", zegt Janssen. "Wethouder Briët van de gemeente Bergen fietst ook mee. En Lutz Jacobi, van het Landelijk Fietsnetwerk." Want afsluiting van Blijdenstijnseweg, Verspyckweg en Woudweg zou ook een verschraling van dat landelijke fietsnetwerk betekenen.

"Het gaat me niet om die zandverstuivingen zelf", verduidelijkt Janssen. "Dat is een gelopen race. En ik houd ook zeker van natuur." Juist daar ligt de grote aantrekkingskracht van de fietsroute door het duin langs de kust, waar Janssen ook zelf graag fietst. "Daarnaast zijn die paden belangrijk voor wie naar het strand wil." Het duingebied is nu eenmaal erg uitgestrekt, wandelen is niet de meest logische optie. Voor de Fietsersbond is het dan ook van groot belang dat de fietsinfrastructuur intact blijft.

Dat ook een wethouder van de gemeente Bergen meefietst laat goed de complexiteit van het onderwerp zien. "De lokale overheid begrijpt onze kritiek heel goed, maar zij gaan er dus niet over." Janssen ziet veel goede wil en oprecht enthousiasme bij de beheerders van het gebied, maar vaak wegen natuurbelangen zwaarder door dan recreatieve belangen. "Iedereen zit in zijn eigen bubbel, dat maakt het moeilijk. Wat ons betreft gaan natuur en fietsen juist samen, het is niet of-of, maar en-en."

De Fietsersbond hoopt dat het fietsersprotest in de duinen voor meer aandacht voor het onderwerp zorgt. Wie mee wil fietsen kan zich op vrijdag 23 juni bij de actievoerders voegen, om 13:30 vertrekken ze in Egmond aan den Hoef, bij de kruising Herenweg – Woudweg. De tocht gaat vervolgens vanaf 't Woud via Bergen aan Zee naar Camperduin. De actie duurt tot ongeveer 16.30 uur.
Pin It
Bekeken: 3797x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/