Ruim 4.000 mensen staan in de startblokken voor de vijftiende editie van de Alkmaarse Wandel4daagse, die woensdag begint. Het beloven warme dagen te worden, maar hoe houden deelnemers het hoofd koel in de brandende zon? Want hoewel het extreme weer vanaf woensdag voorbij lijkt te zijn, kan het met de voorspelde 25 graden de eerste twee dagen nog steeds erg warm worden. En met die temperaturen liggen er voor wandelaars gevaren op de loer, zoals uitputting, uitdroging en zelfs een hitteberoerte.

De organisatie van Le Champion heeft daarom een paar handige hittetips voor de deelnemende wandelaars, waaronder drink genoeg, maar met mate. Vocht en water zijn volgens de organisatie de belangrijkste aandachtspunten. "We delen op allerlei plekken langs de route water en watersponzen uit", vertelt Geert Smit. Maar alleen water is niet genoeg, want met zweten verlies je ook zout. "Wissel water daarom af met sportdrank. Hier zit namelijk zout in. Neem altijd grote slokken, kleine prikkelen de maag minder goed."

Daarnaast wordt geadviseerd om twee uur voor de wedstrijd te ontbijten en twee grote glazen water te drinken. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om het vocht en de voeding op te nemen. Ook raadt Le Champion aan om bij extreme hitte wat extra zoute voedingsmiddelen. "Mensen komen eerder in de problemen door oververhitting dan uitdroging. Maar als je uitdroogt, raak je ook sneller oververhit. Dus gooi water op je lijf en sportdrank in je mond."

Draag lichtgekleurde of witte kleding van stoffen die ademen, zoals katoen. Bescherm ook je hoofd en nek met een luchtig hoofddeksel. Le Champion adviseert daarnaast ook om een schone outfit mee te nemen. "Trek zo snel mogelijk je sportkleding uit en trek schone, droge kleding aan. Dat is van belang om je spieren minder snel te laten afkoelen."

Je hebt misschien hard getraind om stevig door te lopen, maar op de warmste dagen van het evenement wordt aangeraden rustig te starten en je tempo te controleren. "Vermijd grote tempowisselingen tijdens je deelname."

Op de route van het evenement staan verschillende posten van het Rode Kruis. "Het kan zijn dat iemand zelf de uitputting nog niet voelt; kijk daarom dus ook naar andere deelnemers. Zie je iemand zwalken? Breng ze naar de kant in de schaduw en vraag om hulp."
Pin It
Bekeken: 1648x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/