Geen traditionele gymzaal met groene of houten vloer, maar een kleurige zaal naar het 'Athletic Skills Model'. In basisschool De Kring aan de Koornlaan in Alkmaar werd donderdagochtend zo'n bijzondere ASM-gymzaal officieel geopend. De eer was aan wethouder Christiaan Peetoom om het rode lint door te knippen. Dat deed hij in aanwezigheid van onder andere schooldirecteur Michael Vader, gymdocente Ruby de Bont, een docent van het Horizon College Sport & Bewegen, Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en natuurlijk een aantal kinderen.

Peetoom zat vroeger zelf op het Sint Adelbertus en gymde daar op een houten vloer met traditionele belijning. Weinig mis mee, maar deze ASM-gymzaal vindt hij toch wel een stuk interessanter. "Super mooi dat jullie dit hebben, ik denk een trotse directeur op deze school", zegt hij, terwijl hij zich even richt tot directeur Michael Vader. "Dat hebben jullie supermooi gedaan. Daarvoor complimenten." Tegen de kinderen zegt hij: "En ja, voor jullie belangrijk dat het gewoon supermooi is."

Het initiatief komt van directeur Michael Vader en gymdocente Ruby de Bont van Alkmaar Sport. Die trok hij vijf jaar geleden aan om het bewegingsonderwijs een flinke impuls te geven. En nu is er dus de ASM-zaal. Wat Vader ziet is dat kinderen die zich op één sport richten daarbuiten vaak veel minder kunnen. "Ik geloof echt dat het anders kan. Wij willen veelzijdigheid in de zaal hebben en de variëteit moet oneindig zijn. Maar we vinden het ook fijn om bijvoorbeeld in vakken te kunnen werken. En de kleurstellingen zie je terug in het monumentale pand. Al onze wensen zijn in deze vloer meegenomen."

Rene Wormhout van ASM ontwierp een kleurige vloer met lijnen kriskras door de zaal, cirkels, vierkanten, stippen en andere vakken. Op de muren zitten hier en daar ook vlakken en extra bevestigingspunten. Van de oude indeling zijn onder andere de basketbalringen, touwen aan het dak en een uitklapbaar klimrek overgebleven. Wormhout vertelt dat kinderen dankzij de vloer makkelijker bezig kunnen zijn zonder materialen en geprikkeld worden om zelf spelletjes te verzinnen. "En als je hier in die vaardigheden beter wordt, word je ook beter in de sport en blijf je ook langer bewegen." Vader gaf eerder al aan dat onderzoeken uitwijzen dat een breed fundament uiteindelijk meer oplevert, ook in je favoriete sport.

Na de opening laten de kinderen diverse sport- en spelvormen zien.  Een meisje probeert met wat hulp op haar handen over stippen te lopen. Wethouder Peetoom en zijn VVD-collega Rudmer Heerema uit de Tweede Kamer lieten zich overhalen tot het meedoen aan een soort Twister.

Heerema was present omdat hij begaan is met sport en in het bijzonder sport en bewegen op scholen. En hij komt uit Alkmaar. Hij was het die een amendement indiende waarmee wordt verzekerd dat kinderen op basisscholen minimaal twee uur per week gymles krijgen. De leerlingen van De Kring krijgen overigens wekelijks vier uur en ze worden gestimuleerd om ook na de lessen lekker actief te zijn. Bovendien kreeg De Kring rijkssubsidie voor de ASM-zaal.


Mitchell van Doorn van het Horizon College was ook nieuwsgierig. "We hebben op het Horizon het keuze-onderdeel ASM'en, dus vanuit dat oogpunt leek het me wel interessant om hier even te kijken. En nou zie ik dat ze hier een hele leuke plek hebben, misschien kan ik hier volgend jaar wel stagiairs plaatsen, gericht voor het ASM een stageplek zoeken. Als iemand zo'n stage wil lopen en die kan je echt gericht in zo'n zaal kwijt, dat is natuurlijk fantastisch."

Maar het is natuurlijk vooral belangrijk dat de kinderen lekker sporten en bewegen. Ze verzorgen de demonstraties van wat je kunt met de zo'n bijzondere gymzaal met met veel plezier, dus dat zit bij De Kring duidelijk wel goed.
Pin It
Bekeken: 2090x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/