Beetje bij beetje ontstaat rond Schoorl een 'Atlantisch duinbos'. Het dennenbos wordt uitgedund zodat er plaats ontstaat voor onder andere eiken, berken en beuken. Boswachter Samuelle van Deutekom: "De loofbomen die we op de plek van de naaldbomen liever zien hebben hun eigen groeitempo: dat gaat niet zo snel. Wel zie je op plekken waar naaldbomen zijn verdwenen al heel snel jonge boompje opkomen. Het begin is er!"

Staatsbosbeheer is aan de kustzijde van het duingebied bezig met het creëren van open duingebied. Het Dr. van Steijnbos moest hiervoor wijken en er staat nog meer gebied aangemerkt voor grootschalige kap, al staat dat voor nu in ieder geval even op pauze voor verder onderzoek. Veel minder controversieel is dat het duinbos meer landinwaarts alleen maar uitgedund voor meer diversiteit.

"In West-Europa is Atlantisch duinbos zeldzaam geworden", vertelt Samuelle aan mediapartner NH Nieuws. "Overal aan de kust is gebouwd en zijn de gemengde loofbossen die daar stonden verdwenen. In het begin van de vorige eeuw zijn veel dennen geplant, die oorspronkelijk uit Midden-Europa komen. Exoten noemen we dat. We restaureren nu eigenlijk het bos dat hier van nature voorkwam."

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Her en der liggen bomen, takken en ook sporen van groot materieel. "We proberen de schade aan bos en bosbodem te beperken", zegt de boswachter. "In het stuk bos waar we nu staan, zijn de takken en de boomtoppen na het omzagen op de bodem gelegd. De zware machines die gebruikt worden hebben zoveel mogelijk hier overheen gereden, zodat de toplaag van humus niet kapot ging. Het is in die voedselrijke laag dat jonge boompjes kunnen wortelen."

Iets verderop is al te zien hoe jonge loofbomen van een paar meter hoog de plekken opvullen waar een paar jaar terug dennen zijn omgezaagd. "De dennen die hier vorige eeuw geplant zijn, houden heel veel licht tegen en de laag afgevallen naalden op de grond maakt het onmogelijk voor jonge meidoorns, berken of eiken om op te komen. Op de open en lichte plekken groeien ook weer veel planten die we lang niet hebben gezien."
Pin It
Bekeken: 1167x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/