Dankzij een rechtszaak van Regenboog Apotheek Scharlo B.V. moet Zilveren Kruis het ADHD-medicijn dexmethylfenidaat toch vergoeden. Dat bepaalde het gerechtshof op 1 november 2022. Twistpunt was echter of dit alleen nieuwe declaraties betrof, of ook over de eerder afgewezen inzendingen. Regenboog spande opnieuw een kort geding aan. Vorige week bepaalde de rechtbank dat Zilveren Kruis ook de afgewezen declaraties van patiënten moet uitbetalen.

Regenboog is de enige apotheek in Nederland die dexmethylfenidaat bereidt en levert, een gezuiverde vorm van methylfenidaat (Ritalin of Concerta) waardoor het minder bijwerkingen heeft. Zilveren Kruis wil hiervoor geen vergoeding geven, omdat er alternatieven zijn. Echter, pleitte het Alkmaarse bedrijf, die werken bij sommige ADHD-patiënten niet of onvoldoende, of ze hebben last van bijwerkingen. Artsen schrijven dexmethylfenidaat ook alleen voor in deze gevallen. Verder stelde Regenboog dat het inkomsten misliep, omdat sommige patiënten dan toch maar voor Ritalin of Concerta kozen. Bovendien was er jurisprudentie: op 18 mei 2021 koos Gerechtshof Den Bosch de zijde van Regenboog in een eenzelfde rechtszaak tegen CZ.

De voorzieningenrechter vond de zaak te complex en wees de vordering af. Regenboog ging hoger beroep en overtuigde het Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden van de toegevoegde waarde van het medicijn. Het hof legde een dwangsom van 2.500 euro op voor iedere keer dat de zorgverzekeraar verzaakt.

Zilveren Kruis nam als startdatum 1 november, Regenboog wilde dat ook de afgewezen declaraties van patiënten vergoedt. In een nieuw kort geding koos de voorzieningenrechter wederom de zijde van de apotheker.
Pin It
Bekeken: 2480x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/