Jaarlijks mogen in januari archiefstukken openbaar worden gemaakt. Over een paar dagen openbaart het Regionaal Archief in Alkmaar onder andere tientallen archiefstukken over de directe nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de regio die eerder niet, of alleen onder bepaalde voorwaarden, konden worden bekeken. Ze zijn in te zien in de studiezaal.

De meeste documenten die het Regionaal Archief ontvangt kunnen direct door iedereen worden bekeken. Voor archiefstukken met persoonlijke of bedrijfsgegevens geldt doorgaans echter een maximale afscherming van 75 jaar, voordat ze vanaf 1 januari openbaar mogen. Dan geldt nog wel de privacywetgeving, zoals de AVG. Wie de stukken raadpleegt en de informatie daaruit verwerkt, moet daar rekening mee houden.

Op 1 januari komen stukken openbaar met allerlei onderwerpen, zoals notulen van kerkbesturen en bedrijfsgegevens van Conservenfabriek Peter Verburg uit Langedijk, maar ook een dossier met de beschrijving ‘Jodenvervolging’ van de Alkmaarse gemeentepolitie. Het dossier bevat de administratie, die van tijdens de oorlog tot 1947 doorloopt, rond het vorderen van de huizen en achtergelaten goederen van alle joodse Alkmaarders. Zij werden op 5 maart 1942 gedwongen ‘geëvacueerd’. Een ander gedetailleerd dossier van de gemeentepolitie gaat over het intrekken van een tapvergunning van een hoteluitbater aan de Langestraat die sympathiseerde met de Duitsers, en een document over het tijdens de oorlog totaal aantal benodigde borden (250) met daarop 'Voor joden verboden'.

Andere voorbeelden zijn een verslag over de inbeslagname van goederen van een NSB-lid en bunkerbouwer uit Limmen, informatie over een NSB’er uit Wieringerwerf voor het tribunaal te Alkmaar en een Texels dossier over de teruggave van oorlogsbuit.  Archief Alkmaar zelf (toen nog samen met het Stedelijk Museum) openbaart een dossier over de eigen werkzaamheden en eigen werknemers, waarvan één man vanwege zijn NSB-lidmaatschap werd ontslagen.

De studiezaal is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Meer op archiefalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 2301x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/