Het college van Heiloo wil Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen in de rechtervleugel van het gemeentehuis. Het plan is om, zodra deze vleugel vrij komt, 26 woonunits in te richten voor een periode van twee jaar. Op dit moment verblijven 89 Oekraïners in de grote zaal van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Eind januari neemt de raad een besluit over het collegevoorstel.

De gemeentelijke organisatie van Heiloo gaat volgend jaar deels over naar het voormalige Rabobank-pand aan de Stationsweg. Daarmee komt het gedeelte van het gemeentehuis vrij dat niet monumentaal is. Hier kunnen woonunits worden ingericht voor de Oekraïners. Burgemeester Mascha ten Bruggencate: "Voor mensen die, straks al ruim een jaar geleden, hun land ontvluchtten vanwege de Russische invasie. Mensen die we bijna een jaar geleden een warm welkom boden op crisisopvanglocaties. Na zo’n lange periode wil je mensen wat meer privacy bieden. Een eigen plek, met wat meer comfort. We kijken er naar uit om onze directe ‘buren’ straks te verwelkomen."

Woonwethouder Ronald Vennik vult aan: "Kortgeleden was ik bij de crisisopvang Onze Lieve Vrouw ter Nood. De gesprekken waren bijzonder en aangrijpend. Je beseft op zulke momenten hoe het voor mensen moet zijn om al die tijd al in stapelbedden te slapen en nagenoeg zonder privacy te wonen".

Over twee jaar willen het de gemeenteraad sociale huurwoningen in de vleugel van het raadhuis realiseren. Vennik: "Daarover heeft de raad een motie ingediend. Dat het pand nu al gedeeltelijk bewoond gaat worden past dus ook helemaal in die toekomstige functie."

Ervan uitgaande dat de gemeenteraad akkoord gaat, start de herinrichting eind eerste kwartaal en is de oplevering in het tweede kwartaal. Eind januari of begin februari organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. Meer op heiloo.nl.
Pin It
Bekeken: 295x