Het einde van het jaar nadert en tijdens de komende jaarwisseling mag er weer vuurwerk worden afgestoken. Volgens de gemeente Heiloo is dat voor veel inwoners van de gemeente iets om naar uit te kijken. "Maar wat weinig mensen weten, is hoe schadelijk vuurwerkresten zijn."

Daarom komt gemeente Heiloo met de campagne #Knalweg. Samen afsteken, is samen opruimen. Vanaf 27 december tot en met de jaarwisseling loopt de campagne #Knalweg en krijgen vuurwerkkopers op sociale media tips over het opruimen van vuurwerkresten. Op knalweg.nl kan alles nog eens goed nagelezen worden. Alle vuurwerkverkooppunten in de regio doen mee aan de campagne en delen flyers uit.

Vuurwerkresten zien er niet alleen vies uit, ze kunnen misschien nog ontploffen en zijn vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren. Vuurwerkresten bevatten plastic en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Uiteindelijk komen ze in het grondwater met alle gevolgen van dien.

Volgens de gemeente is vuurwerk opruimen "zo gedaan" met een paar handige tips. "Doe het bij voorkeur direct op 1 januari, juist ook als het regent. Dan lekken er zo weinig mogelijk resten in de grond. Veeg de vuurwerkresten bij elkaar en maak ze nat. Dan kunnen niet ontbrande delen geen schade meer aanrichten. Houd om dezelfde reden huisdieren en kinderen uit de buurt. Doe het natgemaakte vuurwerk in een vuilniszak en gooi het in de grijze restafvalcontainer."
Pin It
Bekeken: 283x