Fedde ten Berge heeft zondag de Victoriefonds Cultuurprijs 2022 voor podiumkunsten gewonnen. De geluidskunstenaar uit Heiloo kreeg de prijs zondag in het Alkmaarse Podium Victorie uit handen van juryvoorzitter en Castricumse burgemeester Toon Mans, na een muzikale finale onder leiding van theatermaker en zangeres Mylou Frencken. Aan de prijs zit een geldbedrag van 2.500 euro vast.

Fedde ontwikkelde als geluidskunstenaar een eigen manier van musiceren en dat is volgens de jury zijn kracht. Hij is zowel muzikant als uitvinder, innovator, verteller en leraar. "Muziek in pure vorm: met klanken, trillingen en frequenties maakt hij als het ware klankschilderijen". Naast het creëren van nieuwe instrumenten en het componeren van muziek, al dan niet geïmproviseerd, wil Fedde graag zijn kennis en kunde delen. Dat doet hij met optredens en bezoekjes aan basisscholen met zijn creaties. De jury roemt de manier waarop hij zich ontwikkelde als geluidskunstenaar pur sang. "Een wegbereider voor de elektronische muziek die blijft experimenteren en de maximale vrijheid in eigen creaties zoekt."

De andere kanshebber was Herr Alt, oftewel Harold Koopman uit Alkmaar. Harald speelde gitaar in een band en ging daarna solo verder als 'electric singer-songwriter'.  De multi-instrumentalist componeert mooie songs en begeleidt zichzelf op gitaar, synthesizer en met andere elektronica. Daarnaast is hij als componist betrokken bij verschillende theaterprojecten, waarbij hij met zijn tegendraadse muziek een laag toevoegt. Hoe elektronisch zijn muziek ook is, de ambachtelijkheid blijft hoorbaar. (foto: Erna Faust)
Pin It
Bekeken: 678x