Sinterklaas staat bijna voor de deur en nadat regio Alkmaar Zwarte Piet vorig jaar al in de ban deed, wil de stichting Intocht Sint Nicolaas Heerhugowaard ook het kinderfeest nu over een compleet andere boeg gooien: "We gaan het grootser aanpakken en stoppen met de bootoptocht over de Middenweg, daar komt geen hond meer op af. Voor die vier mensen ga je het niet doen", vertelt een lid van de organisatie.

Ondanks veel protest maakten Alkmaar en Heerhugowaard vorig jaar een statement door afscheid te nemen van Zwarte Piet. De inzet van politie en ME tijdens demonstraties kost gemeenten namelijk veel geld, legt het comitélid uit. "Het zijn vaak geen gemoedelijke betogingen, dus dan is die inzet ook nodig. Het kan om kosten gaan van wel tienduizenden euro's. Dat past niet in onze kleine begroting."

Nadat het doek viel voor Zwarte Piet legden twee vrijwilligers van het Waardse comité hun taken neer, maar daar kwamen ook weer vier vrijwilligers voor terug. "We zijn erg afhankelijk van onze vrijwilligers", vertelt het comitélid. "Onze lokale Pieten zijn vaak bekende Heerhugowaarders, die makkelijk door de kinderen worden herkend vanwege de roetveegschmink. We zijn nu bezig om een groep vrijwilligers uit Medemblik hier te krijgen."

Tijdens de intocht in Heerhugowaard worden geen protesten verwacht. "Er is bij de gemeente en ook bij de politie geen melding gedaan van een demonstratie." Ook in de gemeente Alkmaar zijn er (nog) geen demonstraties gemeld. Het plezier van de kinderen moet weer voorop gaan staan, stelt het lid van het comité. "Uiteindelijk is het gewoon een kinderfeest. Wij grote mensen hebben er veel meer last van gehad dan de kinderen. Je moet gewoon meegaan met de tijd en de landelijke trend. Zelfs Volendam stopt ermee, dat zegt genoeg."

Inmiddels heeft het Heerhugowaardse comité een geheel nieuw bestuur. Dat is ook het geval in Langedijk, waar oude leden niet door wilden met roetveegpiet. "Het nieuwe bestuur vindt dat niet relevant", vertelt woordvoerder William van der Leek. "De optocht blijft hetzelfde, maar we volgen de landelijke richtlijn dus zullen de kleur van de pieten gematigder zijn.- Er zijn misschien vrouwelijke Pieten met gouden oorbellen, maar geen rode lippen en dat soort zaken."

Om die reden gaat het Waardse comité het dit jaar helemaal anders doen, namelijk met een groots evenement op twee locaties: het Raadhuisplein en het Stadsplein bij winkelcentrum Middenwaard. "We houden een wandeltocht door het winkelcentrum en organiseren een kinderfestival met een DJ, een draaimolen en danslessen voor de Pieten en kinderen. Ook de Glutenvrije Piet is dit jaar aanwezig met zijn glutenvrije pepernoten voor kinderen met een strikt dieet."

Ook de rest van de regio slaat Sinterklaas natuurlijk niet over. Op zaterdag 12 november vanaf 13.00 uur bezoekt hij de binnenstad van Alkmaar. De volgende dag is hij te vinden in Overstad, Hoefplan, de Mare, Koedijk, De Rijp en Graftdijk.

De week daarop viert Heiloo vanaf 10.00 uur de komst van de goedheiligman met een grote intocht en is het een groot feest in winkelcentrum Het Hoekstuk. In Oudorp barst de viering twee uur later los, maar daarvan is de exacte locatie nog niet bekend.

In Bergen begint de intocht om 13.00 uur. De Politiepiet rijdt voorop, met daarachter de Kapiteinspiet, Opa en Oma Piet, de Muziekpiet, Pietje Peu en alle anderen. De Coole Piet zorgt onderweg voor muziek. Nadat de Sint een grote ronde door Bergen heeft gemaakt, stopt hij bij de Ruïnekerk waar de burgemeester hem welkom heet.
Pin It
Bekeken: 3164x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/