Veel bewoners van regio Alkmaar zitten boven het prijsplafond dat het Rijk heeft ingesteld voor de energiekosten. Vooral geldt dat voor inwoners van Langedijk en gemeente Bergen. Een meerderheid zit boven de verbruiksplafonds van jaarlijks 2.900 kilowattuur elektriciteit en 1.200 m³ gas. Energiebedrijf Zonneplan analyseerde data uit 2021, onlangs gepubliceerd door CBS.

Naar aanleiding van de hoge energieprijzen heeft het Rijk besloten dat Nederlanders in 2023 niet meer mogen betalen dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Mensen die meer verbruiken dan het vastgestelde prijsplafond van 1.200 vierkante meter gas en 2.900 kilowattuur elektriciteit, betalen volgens het geldende energiecontract. Wel zijn er in deze situatie ook tegemoetkomingen voor de energierekening mogelijk.

Binnen de regio zijn Alkmaarders het zuinigst. Gemiddeld zitten ze onder het verbruiksplafond zowel voor stroom als gas. De gemeente heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in energiebesparing voor inwoners, met onder andere de uitrol van het HVC-warmtenet. Sowieso besparen veel bewoners energie omdat ze met elkaar in flats of appartementencomplexen wonen. Dat geldt in mindere mate ook voor Heerhugowaard, plus dat hier veel woningen nog niet oud zijn en dus beter geïsoleerd.
Pin It
Bekeken: 4273x
https://ee.itk.ac.id/data/