Deze maand maken groep 7/8 leerlingen van acht basisscholen in Heiloo kennis met lokale politiek. Dat doen ze in de raadszaal van Heiloo met het educatieve spel Democracity.  De scholen Benedictus en De Ontdekkers mochten aftrappen in het project, dat tot en met 28 oktober duurt.

Tijdens Democracity bouwen leerlingen aan hun eigen stad. Ze moeten zelf kiezen wat ze in hun stad plaatsen, maar ze zitten vast aan een budget. Het is dan ook nodig om samen keuzes te maken. Om het eens te worden, richten de leerlingen politieke partijen op, schrijven ze partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kunnen ze de stad opbouwen. De begeleiding van het educatieve spel is in handen van ProDemos, een landelijk kenniscentrum voor democratie en rechtsstaat.

Na afloop van het spel kunnen leerlingen vragen stellen aan de burgemeester en de aanwezige raadsleden. De kinderen van de Benedictus en De Ontdekkers wilden onder andere weten of de raadsleden zelf ook zwerfafval opruimen en of de gemeente iets kan doen aan de dure boodschappen. Verder waren zij benieuwd wanneer de skatebaan komt, hoe je kinderburgemeester wordt en wat die voor taken heeft. Van de raadsleden leerden de kinderen dat er in Heiloo een jongerenraad is. Deze draagt ideeën aan bij de echte raadsleden, die daar dan iets mee kunnen doen. Soms gingen de vragen ook wat dieper. Bijvoorbeeld waarom ze raadslid zijn geworden en of ze ooit bang zijn om een andere mening te laten horen.
Pin It
Bekeken: 883x
https://ee.itk.ac.id/data/