De Raad van State heeft woensdag de beroepen gegrond verklaard van onder meer LTO Noord en een bollenboer tegen het nieuwe bestemmingsplan voor de voetbalfusielocatie op bestaande bollengrond in Egmond aan den Hoef. Het plan is volgens de Raad van State in strijd met de provinciale regels voor bollenteelt. Er is bovendien onvoldoende onderzoek gedaan naar gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen en ten slotte is het nieuwe stikstofonderzoek incompleet. Het bestemmingsplan is daarom door de Raad van State vernietigd.

Dit bestemmingsplan uit september 2020 was al een reparatie van een bestemmingsplan uit 2017 dat werd vernietigd door de Raad van State na een beroepsprocedure. Een nieuw bestemmingsplan moet de fusie mogelijk maken van de voetbalverenigingen Zeevogels, Egmondia, en s.v. Adelbert. Voor de nieuwe club wil het gemeentebestuur een complex bouwen aan de Tijdverdrijfslaan in Egmond aan den Hoef, en de gronden van de huidige complexen van de drie voetbalclubs inrichten voor bollenteelt of natuurcompensatie.

Volgens de Raad van State is het gebied waar het nieuwe sportcomplex moet komen, aangewezen als bollenconcentratiegebied in de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Als daar een sportcomplex moet komen, is daarvoor een ontheffing nodig van de provincie. Die is niet aangevraagd, omdat de provincie in een brief instemde met de aanleg van de voetbalfusielocatie. Ook stelt de gemeente Bergen dat een ontheffing niet nodig was, omdat de bollengrond die verloren gaat op andere plekken wordt gecompenseerd. De Raad van State ziet nergens in de wetgeving dat daarom de plicht vervalt om een ontheffing aan te vragen. De Raad van State vindt dat al voldoende om ook het gerepareerde bestemmingsplan te vernietigen.

Daar komt nog bij dat de Raad van State vindt dat de gemeenteraad duidelijker had moeten zijn over de bescherming van bezoekers van de sportparken aan de Tijdverdrijfslaan en het tenniscomplex aan de Hogedijk tegen de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt op bollengrond. Het nieuwe bestemmingsplan heeft volgens de Raad van State op dit vlak de nodige tekortkomingen. De gemeenteraad had duidelijker moeten zijn over de maatregelen waarmee bezoekers van Tennisclub Hogedijk hiertegen worden beschermd, als voetbalclub Zeevogels aan de Hogedijk is vertrokken en de voetbalvelden als bollengrond worden ingericht.

De nieuwe stikstofberekeningen hebben ook de nodige gebreken. Zo is de stikstofuitstoot van de bemesting van de natuurgrasvelden op het nieuwe sportcomplex niet meegenomen in de berekeningen. Daardoor zijn de nieuwe stikstofberekeningen incompleet is er geen zekerheid dat het plan geen negatieve gevolgen heeft voor het Noordhollands Duinreservaat, een extra beschermd Natura 2000-gebied.

Wethouder Arend Jan van den Beld vindt de uitspraak 'heel teleurstellend': "Want dat betekent dat we nu niet verder kunnen met de ontwikkeling van een nieuw voetbalcomplex voor de drie Egmonden. Voor de voetbalclubs is de uitspraak ook teleurstellend; we hebben de afgelopen jaren goed en intensief met ze samengewerkt aan dit project. Voor hen is dit echt een domper”, laat hij weten namens het college: "Voetbal is een belangrijk onderdeel van de Egmondse samenleving, een nieuw voetbalcomplex kan daar een positieve impuls aan geven. Helaas heeft de Raad van State daar nu een streep door gehaald. We zullen de komende weken de uitspraak bestuderen en samen met de gemeenteraad bekijken hoe nu verder.”
Pin It
Bekeken: 2551x
https://ee.itk.ac.id/data/