De drie kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland worstelen met de stikstofplannen die ze bij minister Christianne van der Wal moeten inleveren. Binnen tien maanden moeten ze per gebied aangeven hoe ze de stikstof zullen verminderen. Maar voor de duinen aan de kust is dat niet mogelijk, omdat een kwart van de herkomst van de stikstof daar onduidelijk is. Dat meldt nos.nl.

Dat komt door een verschil tussen berekeningen en metingen. De kustprovincies willen snel duidelijkheid van het RIVM, maar het onderzoek zal naar verwachting pas volgend jaar klaar zijn. Dat is voor provincies te laat, omdat ze nu hun plannen al moeten maken.

Gedeputeerde Anita Pijpelink van Zeeland vindt dat juist bij een gevoelige, complexe situatie als deze geen onduidelijkheid kan bestaan. "Daarom is het erg belangrijk dat bekend is wat de stikstofbronnen precies zijn, wat hun aandeel in de totale hoeveelheid is en wie er verantwoordelijk is voor het nemen van maatregelen." In de duinen werd veel meer stikstof gemeten dan werd verwacht op basis van berekeningen. Lange tijd werd gedacht dat die extra stikstof afkomstig moest zijn uit zee, in de vorm van ammoniak. Dat zou betekenen dat die uitstootbron groter is dan die van bijvoorbeeld de landbouw of scheepvaart.

De ammoniak uit zee zou onder meer worden veroorzaakt door algen. Maar sommige wetenschappers trekken deze theorie in twijfel. "Het is een wetenschappelijke discussie en dat maakt het ingewikkeld", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Wij zeggen dat er ammoniak uit zee komt. Er zijn ook wetenschappers die zeggen: nee, er komt geen ammoniak uit zee." Het RIVM is er niet langer van overtuigd dat het aandeel van ammoniak uit zee hoog is. Daarom moet een onderzoek, dat vorig jaar is gestart, aantonen hoe groot het aandeel precies is en welke andere verklaringen er zijn voor de verschillen tussen metingen en berekeningen.

Een woordvoerder van gedeputeerde Esther Rommel bevestigt aan Duinstreek Centraal dat dit een groot probleem is voor de provincie. Gedeputeerde Rommel heeft het probleem maandagochtend ook aangekaart tijdens het gesprek met bemiddelaar Remkes. Rommel zit maandagavond bij Nieuwsuur om nog eens toe te lichten hoe lastig deze verschillen tussen metingen en berekeningen zijn voor het opstellen van het stikstofbeleid van de kustprovincies.

Nederland telt 19 duingebieden die vallen onder de beschermde Natura 2000-gebieden. Volgens natuurorganisaties zijn duingebieden een van de kwetsbaarste leefgebieden die geraakt worden door stikstof.

"Door de grote hoeveelheid stikstof groeien grote delen van de duingebieden dicht. Bramen, struiken en verschillende grassen groeien zo hard dat andere, zeldzamere soorten geen kans krijgen om zich te ontwikkelen", aldus Natuurmonumenten. "Ook allerlei diersoorten die van half open landschappen of van bijzondere planten afhankelijk zijn - zoals de zandhagedis - dreigen daarmee uit het gebied te verdwijnen."

Voor de duinen maakt het niet zo veel uit waar de stikstof precies vandaan komt. "Het tot op de millimeter uitzoeken waar de bron vandaan komt, is heel belangrijk, maar voor het in stand houden van de natuur moeten we nu handelen en kunnen we niet wachten", zegt Michiel Houtzagers van het Zuid-Hollands Landschap. "We kunnen we geen tijd verliezen, want het is twee voor twaalf."

Pin It
Bekeken: 2015x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/