De Oranje Leeuwinnen onder de 20 blijven doordenderen op het WK in Costa Rica. Dankzij een zwaarbevochten 2-0 overwinning op Nigeria heeft Nederland zich bij de beste vier landen van de wereld gevoegd. Zera Hulswit en Ziva Henry zorgden zondagnacht voor de goals in de zinderende kwartfinale in Alajuela. De Egmondse Sanne Koopman startte op dit WK steeds in de basis, maar deze keer niet. Ze kwam er in de 98ste minuut in. In haar eerste en enige balcontact na de wissel scoorde ze bijna de 3-0, maar de Nigeriaanse keeper wist haar doel met een knappe redding schoon te houden.

In de halve finale treffen de jonge meiden Spanje, het land dat de afgelopen jaren op Europees niveau domineerde op alle jeugdtoernooien. Dat maakt Spanje op papier tot de favoriet in de halve eindstrijd, maar de teamspirit en onverzettelijkheid die Onder 20 op dit WK elke keer opnieuw laat zien kan de ploeg van coach Jessica Torny wellicht opnieuw een stap verder brengen.

"Dit is ongelooflijk", reageerde de voormalig international na het bereiken van de halve finale. "Wat een team. En zo volwassen." Terwijl haar feestende ploeg in de busrit terug naar het hotel vocaal losging op de bekende zwempartij met bacardi lemon van Mart Hoogkamer, reflecteerde Torny nog eens op de wedstrijd tegen Nigeria. "We hebben de ruimtes klein gehouden en zijn goed compact achter de bal gebleven. Daardoor konden we ze pijn doen in de omschakeling waaruit we twee fantastische goals maakten."

Torny had voor deze kwartfinale in Alajuela een tactische verrassing in petto. Waar in de voorgaande drie groepswedstrijden Sanne Koopman als startende spits werd opgesteld, kreeg nu Zera Hulswit de voorkeur. Zij speelde vanaf de rechterflank, waardoor Ziva Henry naar de punt van de aanval verhuisde en er voorin met Henry, Hulswit en Rijsbergen drie beweeglijke aanvallers met veel snelheid stonden geposteerd. De keuze voor Hulswit betaalde zich dubbel en dwars uit. De West-Brabantse had met een goal en assist een groot aandeel in de 2-0 voorsprong die Oranje halverwege had opgebouwd.

Aan het spelbeeld veranderde na rust weinig. Hoewel er genoeg ruimte lag, lukte het Oranje niet om met langdurig balbezit de controle te pakken. Het was bikkelen, knokken en overleven. Oranje werkte zich uit de naad en moest opboksen tegen een tegenstander die dwars door muren wilde gaan. "Voor rust was ons positiespel goed, maar misten we diepgang. In de tweede helft hadden we een fase waarin we te veel ruimte weggaven en het super lastig kregen", zag Torny. Gelukkig bleef de schade beperkt.

In de 98ste minuut was het tijd voor de wissel die Sanne Koopman uit Egmond aan den Hoef in het spel bracht. Zij kwam in de plaats van Ziva Henry, die in de 33ste minuut de 2-0 had gemaakt. Meteen stond Koopman bij een vrije trap op de goede plek in het strafschopgebied om de 3-0 binnen te wippen. Een katachtige beweging van de Nigeriaanse keeper Omini Oyono, die deed denken aan het roemruchte optreden van Daphne van Domselaar op het EK, weerhield de Egmondse van haar tweede doelpunt op een WK. (foto: screenshot NOS)