Boeren blokkeerden maandagmiddag met trekkers de snelweg richting Amsterdam tijdens een boerenprotest op de A9. Drie actievoerders werden door de politie aangehouden, omdat ze de verkeersveiligheid in gevaar brachten en aanwijzingen van de politie niet opvolgden. Zij werden maandagavond vastgehouden in Alkmaar. En dit pikten de boeren niet. Zij trokken naar het Alkmaarse politiebureau aan het Mallegatsplein.

Aan het begin van de actie is er een groep van tientallen boeren. Vier á vijf tractoren parkeerden bij de poort. De boeren hadden een bord gemaakt met '#Free Kees en Cas'. De groep boeren is het niet eens met de aanhouding van de boeren uit Wieringerwaard, die zij goed kennen. Cas rijdt vrachtwagen en is de zoon van melkveehouder Kees Wempe. Zij werden aangehouden, net als de boer Pieterjan Pronk uit Warmenhuizen, zo weet mediapartner NH Nieuws te melden.

Een woordvoerder van de politie Noord-Holland liet rond 22:40 uur aan Alkmaar Centraal weten op de hoogte te zijn van de samenscholing bij het bureau. "De collega's ter plaatse zijn met de boeren in gesprek en dat gaat verder netjes. Op dit moment wachten de boeren daar tot de mensen die zijn aangehouden weer worden vrijgelaten."

Als eerste werden Kees en Cas vrijgelaten. Een verslaggever van NH Nieuws was er maandagavond bij en ging in gesprek over hun motivatie. Kees Wempe: "Vanaf 18.45 uur heb ik ongeveer op het politiebureau gezeten, opgepakt. We reden gewoon met de hele groep en toen reden ze ons klem."

Kees werd verhoord en zegt daarover: "Ze vragen waarom je eraan meedeed, maar ja dat is wel algemeen bekend. Ik heb nog geen boete gekregen, maar wel een verklaring ondertekend."

Met bier en trekkers werd Kees opgewacht bij het bureau. En wat ze riepen toen hij naar buiten kwam? "Gefeliciteerd dat je eruit bent man!" Op de vraag of dit niet te ver gaat, antwoordt hij: "Wat moeten we anders doen? We hebben al zoveel bewijzen gegeven dat het moet veranderen, maar ze liegen en bedriegen."

Een andere boer vult aan: "We ondersteunen elkaar, we zijn niet uit elkaar te rukken. Dat kunnen ze in de stad niet zeggen, maar ze krijgen ons niet meer uit elkaar." Het gaf Kees een sterk gevoel dat iedereen hier staat. "Dit gaat niet te ver, dit is de framing. Wij zijn vandaag gemoedelijk geweest."

Er werd laat op de avond nog gewacht op de vrijlating van de derde actievoerder. Eerder wilden de boeren niet naar huis gaan. In de loop van de avond waren steeds meer actievoerders met hun trekkers naar het Mallegatsplein gekomen. Uiteindelijk werd ook Pieterjan Pronk vrijgelaten. Volgens Pronk werd hij op de snelweg met pepperspray en politiehonden overmeesterd en uit zijn trekker gehaald, nadat de politie hem probeerde te passeren en klem te rijden. Daarbij raakte een politieauto zijn trekker waardoor het politievoertuig beschadigd raakte. Hij werd als laatste vrijgelaten, maar zijn rijbewijs is ingevorderd.

Na de vrijlating van Pronk keerden alle boeren met hun tractoren weer huiswaarts.
Pin It
Bekeken: 12347x
https://www.oceanic-saunas.eu/rtp-live/ https://www.psychopsy.com/toto-sgp/ https://majorzeman.eu/slot-demo/ https://bahama.digital/slot-demo/ https://www.parcoursmetiers.tv/uploads/slot-demo/ https://www.rioquente.com.br/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/