Huisartsen uit de regio Alkmaar gaan actie voeren tegen de hoge werkdruk. Vanaf de Huisartsenpost Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg vertrekt vrijdag een bus vol huisartsen, doktersassistenten en medewerkers van de huisartsenposten richting Den Haag. Daar vindt een landelijke manifestatie plaats, waar zij duidelijk willen maken dat de werkdruk al langere tijd de spuigaten uitloopt.

Dat komt door een tekort aan huisartsen, gebrek aan waarnemers, de vele extra taken, maar ook door poliklinieken en geestelijke gezondheidszorg die hun patiënten niet meer behandelen. De manifestatie op het Malieveld is een initiatief van de actiegroepen ’Help de huisarts verzuipt’, ’De bezorgde huisarts’ en beroepsverenigingen LHV en VPH (Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen).

Uit onderzoek blijkt dat in Noord-Holland Noord in 2023 een tekort van tien tot twintig procent aan huisartsen bestaat. Prognoses voor 2028 zijn nog somberder: 30 tot 40 procent. 94 procent van de huisartsen ervaart nu al een te hoge werkdruk, onder meer door de vele administratieve verplichtingen die de overheid en zorgverzekeraars opleggen.
Pin It