Verdeelstation Boekelermeer in Alkmaar vormt een nieuw knelpunt in het elektriciteitsnet voor zowel de levering als opname van stroom. Dat meldt Liander in de tweewekelijkse update. Het verdeelstation voorziet de Boekelermeer zowel in Alkmaar als Heiloo van elektriciteit. Inmiddels is ook meer duidelijk over hoe lang de schaarste naar verwachting nog gaat duren.

Het is iedere twee weken wel raak met meldingen van nieuwe knelpunten in regio Alkmaar. In gebieden met een knelpunt is het in ieder geval deels niet meer mogelijk voor nieuwe grote bedrijven om een stroomaansluiting te krijgen. Gemeente Alkmaar heeft rond 36 hectare aan bedrijfskavels in eigendom, sinds het eind april een grote lap grond in Boekelermeer Zuid kocht om goed te kunnen sturen welke bedrijven zich hierop vestigen.

Liander meldde onlangs dat de grootschalige verzwaring van het elektriciteitsnet in meerdere gebieden mogelijk of wel zeker vertraging oploopt. Net als veel bedrijven kampen Liander en TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet, met een tekort aan personeel en materialen. Aanvankelijk zouden alle problemen in 2025 zijn opgelost, maar inmiddels geldt dat alleen nog voor Alkmaar Noord. Voor het grootste deel van de regio wordt nu rekening gehouden met oplevering ergens in 2026.

Bij de verdeelstations in de Boekelermeer en Heiloo, dat ook Egmond-Binnen en Castricum aan Zee voedt, duurt het tot eind 2028 tot de gefaseerde uitbreiding is voltooid. Het gebied rond verdeelstation Oudorp, bestaande uit Zuidschermer, Zuid-Scharwoude en een deel van Alkmaar, is in zijn geheel pas in het laatste kwartaal van 2028 verlost van capaciteitstekort.
Pin It