Begin deze maand blijkt het te hebben gevroren in een diepe duinpan in de Wimmenummer Duinen bij Egmond. Vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet hebben de meting gedaan tijdens de koude nacht van 2 juni. Die nacht blijkt het daar op 1,5 meter hoogte 1,7 graden te hebben gevroren. Op 10 centimeter hoogte was het zelfs nog een halve graad kouder. In andere duinpannen was het toen vier tot vijf graden warmer, volgens hun eigen meetstations.

Het is een temperatuur die beneden de officieel laagst gemeten temperatuur in de eerste 10 dagen van juni ligt, zo meldt de weersite weer.nl. Die werd op 2 juni 1975 met -1,2 graden gemeten in Almen. Op 6 juni 1924 daalde de temperatuur in Winterswijk tot -1,0 graden, Deelen noteerde op 2 juni 1962 een minimumtemperatuur van -0,9 graden. Aan de grond heeft het juni natuurlijk veel vaker gevroren, onder meer in die nacht van 2 juni dit jaar.

Pieter Bliek is, zover bekend, de enige vrieskoujager van Nederland. Hij is al sinds zijn jeugd weerfanaat en vooral als het gaat vriezen is Bliek in zijn nopjes. De Alkmaarder kwam in aanraking met de hobby via de Belgische Karel Holvoet die al jaren op zoek is naar de koudste plekjes. Samen met Bliek doet hij nu ook in de duinen langs de Nederlandse kust onderzoek. Op elf laaggelegen plekken in de duinen hebben zij meetstations neergezet, met loggers op 10 centimeter hoogte en op 1,5 meter. In november 2021 vertelden zij daarover in een videoreportage van mediapartner NH Nieuws.

Overigens heeft Pieter Bliek volgens weer.nl nog wel een opmerking bij de eigen meting. De loggers bij Wimmenum hangen niet in een weerhutje, maar in omgekeerde plastic bekertjes die bruin geverfd zijn, aan een dunne, bruine en ijzeren staaf. Volgens Bliek meten de loggers zo temperaturen die 0,5 tot 0,8 graden lager zijn dan de thermometers die wel in een weerhut liggen. Maar zelfs als je die correctie meeneemt, heeft het die bewuste nacht in de duinpan bij Wimmenum dus in ieder geval gevroren.

De bruin geverfde bekertjes zijn bedacht om de meetstations zo onopvallend mogelijk te maken. Begin maart werd het oorspronkelijke weerstation hier nog door vandalen vernield. De nieuwe opstelling moet ervoor zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt.
Pin It
Bekeken: 3828x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/