De Raad van State heeft het plan voor een herinrichting van de Vennewatersweg in Heiloo van tafel geveegd. De gemeente wil een deel van deze weg opnieuw inrichten omdat hij nu 'door alle ontwikkelingen in Heiloo de extra verkeersdrukte niet goed aan kan'. Die drukte wordt verwacht door nieuwe woonwijken en als de extra afslag A9 er komt. Daarom wil de gemeente onder meer dat er ontsluitingen komen aan de Vennewatersweg voor de nieuwbouwwijken Zuiderloo en Zandzoom.

Een omwonende en stichting Heilloze Weg gingen tegen deze herinrichting in hoger beroep, en met succes. Stichting Heilloze Weg laat aan mediapartner NH Nieuws weten dat dit geen verrassing was: "Helemaal omdat bleek dat de rechter zeer ontevreden was over het feit dat de gemeente bepaalde rapporten te laat had ingeleverd. Hierdoor werden deze niet meegenomen in de besluitvorming."

De Raad van State oordeelt dat de gemeente op meerdere punten onzorgvuldig te werk is gegaan. Zo bleek tijdens de zitting dat de gemeente de herinrichting van de weg voor een groot deel nodig vindt voor de hogere hoeveelheid verkeer die verwacht wordt. Maar eerder gaf de gemeente juist aan dat de reconstructie nodig is om de verkeersveiligheid en doorstroming te bevorderen.

Ook het onderzoek naar geluidshinder is volgens de Raad niet zorgvuldig uitgevoerd. Daarom moet Heiloo nu alsnog een milieueffectrapportage laten opmaken. Daarnaast had de gemeente volgens de Raad van State moeten berekenen wat de herinrichting voor effect heeft op de drukte op de weg en voor de verkeersveiligheid van bijvoorbeeld fietsers.

Tot slot heeft de gemeente volgens de Raad niet goed genoeg duidelijk gemaakt dat de herinrichting geen gevolgen heeft voor de hoeveelheid stikstofneerslag in het nabijgelegen duingebied, dat onder Natura2000-richtlijnen valt.

De Raad van State zag niks in de bezwaren over de aantasting van de luchtkwaliteit. De omwonende was bang dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht een stuk hoger zou worden. De gemeente toont echter aan de hand van een onderzoek aan dat de hoeveelheid fijnstof onder de maximale grens blijft.

De rechter ging ook niet mee met bezwaren rondom het aantasten van het leefgebied van weidevogels en andere flora en fauna. Als de gemeente de herinrichting alsnog wil uitvoeren, zal ze opnieuw met de plannen aan de slag moeten en ze beter moeten verantwoorden. Ook moet de gemeente de proceskosten van de omwonende betalen.

Zandzoom en afslag A9

Het is niet voor het eerst dat de gemeente Heiloo door de Raad van State op de vingers wordt getikt. Eerder bepaalde de Raad al dat het plan voor de nieuwe wijk Zandzoom - met bijna 1.300 woningen tussen Heiloo en Limmen - niet mochten worden uitgevoerd. Volgens de gemeente is het plan nog te repareren, maar levert de uitspraak minimaal een jaar vertraging op.

Ook de plannen voor de afslag A9 sneuvelden vanwege de strengere stikstofwetgeving. De afslag zou Heiloo met de snelweg verbinden: een plan waarover al sinds 1962 over gediscussieerd wordt. Aan dit project hangt een prijskaartje van ongeveer veertig miljoen euro. Ook deze afslag moet er volgens de gemeente nog steeds komen, onbekend is wanneer.

Pin It
Bekeken: 1315x
https://www.oceanic-saunas.eu/rtp-live/ https://www.psychopsy.com/toto-sgp/ https://majorzeman.eu/slot-demo/ https://bahama.digital/slot-demo/ https://www.parcoursmetiers.tv/uploads/slot-demo/ https://www.rioquente.com.br/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/