Tien inwoners van de gemeente Alkmaar zijn dit jaar geëerd met een koninklijke onderscheiding tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Burgemeester Anja Schouten reikte er dinsdagochtend zeven uit in het stadhuis. Eén Alkmaarder ontving zijn onderscheiding in Groningen uit handen van burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Twee decorandi konden niet aanwezig zijn en ontvangen hun lintje op een later moment.

Mevrouw De Jager-Meijer, mevrouw De Munk, mevrouw Van Straalen-Baxmeier, de heer Liefting, de heer De Wilde, de heer Louter, de heer Van Es en de heer Van Lunteren zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Arnhard en de heer Korevaar zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Korevaar ontving zijn lintje In Groningen. Burgemeester Schouten heeft contact opgenomen met de afwezige mevrouw De Jager-Meijer en de heer Arnhard om hen te feliciteren met hun onderscheiding.

Rineke de Munk (58) zet zich sinds 1997 vrijwillig in voor Buurtvereniging De Watertoren en sinds 2000 voor KWF Kankerbestrijding, afdeling Alkmaar. Bij De Watertoren is zij voorzitter en altijd aanwezig bij vergaderingen, die zij altijd goed voorbereid. Ze neemt deel aan bijeenkomsten met gemeente en het wijkbreed overleg. Ook zorgt zij er voor dat nieuwe buurtbewoners betrokken raken bij de buurt en de vereniging. Sinds 2000 is mevrouw De Munk betrokken bij KWF Kankerbestrijding. Ze startte als collectant, maar werd in korte tijd wijkhoofd en is nu districtscoördinator.

Mary van Straalen-Baxmeier (76) was van 1998 tot 2016 bestuurslid voor het VVV-kantoor in De Rijp. Daar verzorgde zij rondleidingen, bemenste het kantoor, maakte folders en onderhield het sponsorcontact. In 2016 werd zij vrijwilliger bij de Grote Kerk in De Rijp als kerkwacht. In de lente en in het zomerseizoen is zij gastvrouw en gids. Daarnaast was ze bijna vijftien jaar lang mantelzorger voor haar man vanwege een zwaar auto-ongeluk. Voor haar zus was ze tien jaar lang mantelzorger en ook voor haar ouders en twee bejaarde tantes bood ze onmisbare steun.

Sylvester Liefting (45 ) is sinds 2003 betrokken bij de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen. In de winter geeft hij lessen reddend zwemmen aan jeugd en 's zomers is hij strandwacht. Vanaf 2006 zit Liefting in het bestuur van de Dorpsraad Stompetoren. Als voorzitter heeft hij zich ingezet voor een nieuw dorpshart. Daarnaast is hij lid en voorzitter van de regiegroep Schermer, die subsidies toekent aan bewonersinitiatieven. Ook zet(te) hij zich in voor het organiseren van de jaarlijkse buitenspeeldag en dodenherdenking. Voor de Golfclub De Koggen in Spierdijk is hij sinds 2016 actief bezig. Hij begeleidt de jeugd en organiseert activiteiten.

Piet de Wilde (79) zet zich vanaf 1974 in voor verschillende verenigingen. Hij was zo'n 15 jaar coach van het zaterdagse seniorenelftal bij Sporting S. Bij de Christelijke Gemengde Zangvereniging Halleluja in Schermerhorn was hij voorzitter van 1975 tot 1995 en was hij betrokken bij het vernieuwen van het bestuur en optredens. Deze zangvereniging is in 2020 opgeheven. Sinds 1990 is De Wilde vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente in de Schermer. In 2006 werd hij hoer penningmeester en lid van de kerkrentmeesters. Tot 2015 zette hij zich in voor de bouw en instandhouding van het jeugdhuis, tegenwoordig Het Zwethuis.

Peter Louter (77) zet zich al ruim 35 jaar in voor diverse organisaties. Hij was betrokken bij het Interparochiaal Sociaal Charitatief Centrum Alkmaar, onder andere als voorzitter. Met andere bestuursleden beoordeelde hij de hulpaanvragen van particulieren, instellingen en het bisdom. Tussen 1994 en 2012 was Louter voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Rooms-Katholiek Zorgcentrum voor Ouderen De Kooimeer. Hij zette zich in voor de renovatie van het pand en het opzetten van een psychogeriatrische verpleegafdeling voor de dementerende bewoners. In 2012 is de Stichting samen gegaan met zorgcentrum De Nieuwpoort. Sindsdien is hij voorzitter van de Raad van Toezicht De Kooimeer Stichting Huisvesting. Daarnaast was Louter tussen 2002 en 2019 mede-oprichter en voorzitter van Nood Preventie Fonds (NPF) van Stichting Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar (ISBA). Dit fonds helpt Alkmaarders bij dreigende huisuitzetting of afsluiting van gas, licht of water.

Christiaan van Es (76) was in de jaren 80 vlieger in Afrika voor het International Rode Kruis, waarvoor hij in oorlogsgebieden gewonden vervoerde naar medische centra. In 1994, na de genocide in Rwanda, werd hij aangesteld als hoofd van een medisch team dat slachtoffers van (na)zorg bood. In 2006 richtte hij de Stichting Oral Health Foundation Rwanda (OHFR) op, waarvan hij ook voorzitter werd. De stichting biedt samen met tandartspraktijken op het platteland voorlichting, preventie en zorg. Aan zo'n 5.000 kinderen op scholen wordt de de stichting ontwikkelde Atraumatic Restorative Treatment geboden, een behandeling waarbij geen dure elektrische apparatuur nodig is. De heer Van Es is in de stichting actief onder andere met contactonderhoud, fondsenwerving en hij bezoekt twee maal per jaar de projecten.

Carlo van Lunteren (58): Lid zet zich ruim 20 jaar belangeloos in voor Stichting Volksfeesten De Rijp en Kinderboerderij De Kleine Artis. Vanuit het feestcomité Volksfeest organiseerde hij samen met andere vrijwilligers de jaarlijkse activiteiten, zoals een buurtfeest, de kerstborrel en kinderspelletjes. Van Lunteren zat van 1999 tot 2008 in het bestuur, tot aan de verplichte roulatie, maar is nu nog steeds betrokken. De heer Van Lunteren zat ook bij de organisatie van de grote ballonoptocht in de feestweek en het 5-jaarlijks terugkerende 4/5 mei Comité. Bij De Kleine Artis is hij sinds 2006 vrijwilliger. Dagelijks voert hij de dieren, doet hij allerlei klusjes en is hij altijd in voor een praatje.

Tiny de Jager-Meijer (85) is sinds 1968 werkzaam bij de Vrijheidskerk. Zij is betrokken bij de zondagse kindernevendiensten, het maken van liturgieboekjes voor rouw- en trouwdiensten, bezorging van het kerkblad en het tellen van collectegelden. Ook gaat zij op bezoek bij eenzame en hulpbehoevende mensen. Daarnaast was zij 33 jaar lang vrijwilligster bij CSV Jong Holland, onder andere als tweede penningmeester, bestuurslid van de afdeling gymnastiek en als ledenadministrateur. In de periode van 1974 tot 1985 gaf De Jager schaatsles bij De Meent. Voor de Camping ’t Centrum Norg nam zij in 2000 werkzaamheden over van de eigenaresse, toen die een heup brak. Tot deze vrouw uiteindelijk in 2012 overleed, verzorgde ze de financiële administratie, planning en ze verzorgde het schoonmaken en het maaien/opruimen van het campingterrein.

Hans Arnhard (79) is geridderd omdat hij al 35 jaar actief is voor Atletiekvereniging Hera in Heerhugowaard. Hij was vroeger betrokken bij de bouw van het clubgebouw en hij is een zeer gerenommeerde werptrainer. Hij begeleidde meer dan 20 werpers en meerkampers naar de nationale of internationale (sub-) top. Diverse atleten werden nationaal recordhouder en/of namen deel aan WK´s, EK´s en de Olympische Spelen. Een unicum voor een trainer/coach op verenigingsniveau. Tot recent trainde hij kogelstootster Jessica Schilder, Europees kampioene U21 in 2021 en bronzen medaillewinnares op het WK Indoor 2022. Nu traint hij nog nationaal recordhouder speerwerpen Thomas van Ophem, EK-junioren deelnemer Sebastiaan Bonte en een aantal andere talenten.

De heer E.L. Korevaar (65) is geridderd vanwege diverse vrijwillige activiteiten. Hij was in 1992 mede-oprichter van de Stichting Rehabilitatie’92, een stichting die mensen met ernstige langdurige beperkingen en participatieproblemen ondersteunt. In 1999 is hij bij het ROC Zadkine in Rotterdam gestart met het eerste Begeleid Leren Programma voor mensen met een psychiatrische beperking. Sinds 2003 werkt Korevaar als lector Rehabilitatie aan de Hanzehogeschool Groningen. Ook ontwikkelde hij cursussen voor ervaringsdeskundigen, waaronder GOED voor mensen met psychische-/somatische beperkingen, EDNAH voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en EDNIKO voor nieuwkomers in Nederland. Daarnaast is hij (co-) auteur van handboeken en leidde hij verscheidene professionals op. Hij evalueert de methodieken in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij verschillende nieuwe doelgroepen. De heer Korevaar is verbonden met meerdere rehabiliterende hulpinstanties in Nederland. (foto: Jan Jong Foto)
Pin It
Bekeken: 2513x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/