Sicko Heldoorn is klaar met zijn verkenningsronde voor een coalitie in de gemeenteraad van Heiloo. Donderdag deelde de verkenner tijdens een openbare raadsvergadering zijn bevindingen. Aan de hand van de naar eigen zeggen plezierige, openhartige en constructieve gesprekken, adviseert hij H-2000 om VVD en D66 uit te nodigen voor de programma- en portefeuillebesprekingen.

Alle partijen vinden dat de overtuigende winnaar Heiloo-2000 in de coalitie moet, constateerde Heldoorn. Wat betreft de meest voor de hand liggende coalitie, staat VVD bij alle partijen in het lijstje, behalve de PvdA. Die ziet zichzelf erin komen samen met H-2000, D66 en eventueel CDA. Alleen GBH denkt niet aan een coalitie met daarin D66. GBH en Heiloo Lokaal verwachten voor zichzelf geen plekje.

Een factor in het formatieproces kan zijn welke punten partijen wel of niet bereid zijn over te onderhandelen. De A9-aansluiting zal geen obstakel vormen. Alle partijen behalve GHB willen deze, en voor H-2000, VVD en CDA is dat niet onderhandelbaar. Voor de nieuwe plannen voor de Zandzoom ligt dat iets anders. Voor nu is PvdA net als GHB tegen, al wil het de bestaande contracten niet open breken. De PvdA houdt een slag om de arm totdat het tevreden is over de hoeveelheid betaalbare en sociale woningen.

"Het is duidelijk dat in het collegeakkoord over de onderwerpen Zandzoom en afslag A9 goede afspraken moeten worden gemaakt", rapporteert Sicko Heldoorn. "Verder zou ik het collegeprogramma zo veel mogelijk beperken tot hoofdlijnen. Dat geeft meer ruimte voor discussie in de raad en sluit daarmee goed aan bij de nieuwe werkwijze van uw raad."

Een jaar geleden voerde de raad een nieuwe werkwijze in voor meer inspraak, meespraak en interactie. "Alle fracties (behalve GBH) tonen zich enthousiast", stelt Heldoorn. "Het is goed dat de raad deze werkwijze continueert en verder ontwikkelt."

Drie wethouders (één per coalitiepartij) zijn voldoende voor Heiloo, aldus de verkenner. Een vierde zou 125.000 euro per jaar extra kosten. "De enige reden voor uitbreiding is - naar mijn mening - dat het college dan op een groter aantal zetels in de raad kan rekenen".

"Ik heb er alle vertrouwen in dat u er in slaagt een nieuw, solide en daadkrachtig college samen te stellen", stelt Heldoorn in zijn slotakkoord. "Ik wil u graag bedanken voor alle medewerking en de openhartige en constructieve gesprekken." Heel in het bijzonder wil ik raadsgriffier Gerda Beeksma bedanken voor de plezierige samenwerking. Zij heeft het meeste werk verricht."
Pin It
Bekeken: 885x
https://www.cliniquepoirier.com/slot-demo/ https://www.oceanic-saunas.eu/slot-demo/ https://nasrsolar.com/slot-demo/ https://www.irslawproblems.com/slot-demo/ https://www.bethlatimermd.com/slot-demo-pragmatic/ https://ipotechen-credit.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/slot-demo/ https://drift82.com/togelsgp/ https://gozlvet.com/slot-demo/ https://www.tyllcz.eu/rtp-live/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.pilipiuk.com/slot-demo/ https://hprrov.com/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live-slot/