H2000 is dé winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Heiloo. Ten opzichte van 2018 steeg de lokale partij van vier naar vijf zetels. De VVD zakte daarentegen van vier naar drie zetels. Er was ook winst voor de PvdA. De partij kreeg er een derde bij en schoot de VVD qua aantal stemmen ruim voorbij.

"Ik ben de kiezer enorm dankbaar voor hun vertrouwen in onze partij", zei Heiloo-2000-lijsttrekker Linda Verbeek donderdag vrolijk tegen mediapartner NH Nieuws.  "Het eerste dat gisteravond door mijn hoofd ging was: yes, we hebben het niet voor niets gedaan. We hebben ons rot gewerkt en nu valt alles op zijn plaats."

Heiloo-2000 zal het initiatief nemen voor het formeren van een coalitie. Een idee van met wie de partij wil regeren, is er nog niet. "We zijn nu bezig met een verkenner, een onafhankelijk persoon die met alle partijen in gesprek gaat. We willen de formatie heel zorgvuldig en open doen, ook naar andere partijen toe."

Eén van de belangrijkste punten tijdens is volgens Verbeek de afslag A9: "Wij zijn groot voorstander, het is echt noodzakelijk. Zeker met meer woningbouw in het verschiet, moeten mensen op een goede manier het dorp uit kunnen. Het is voor ons absoluut een prioriteit."

Verder waren er ten opzichte van 2018 geen veranderingen in het politieke landschap van Heiloo. D66 blijft dus op drie zetels staan, CDA en GBH op twee en HL op één. Terwijl de opkomst landelijk tegenviel, deed Heiloo het nog netjes; 62% van de kiesgerechtigden brachten hun stem uit.

De VVD is ook in de buurgemeenten verliezer, vooral in Alkmaar. De Alkmaarse partij scoorde er zes in 2018, won er dankzij een transfer een zevende bij, en keldert nu naar vier zetels. In Castricum werden slechts 41 stemmen minder behaald, maar dat kostte wél de vijfde zetel. In Bergen kon de VVD zich nog gelukkig prijzen dat het derde stoeltje niet verloren ging, want de partij scoorde meer dan 500 stemmen minder.

Maandagochtend wordt de definitieve uitslag vastgesteld.
Pin It
Bekeken: 1694x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/