De 74-jarige man uit Castricum die vorige week werd gearresteerd op verdenking van de verkoop van het dodelijke Middel X, is weer vrijgelaten. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving van het NHD.

De man moet nog wel beschikbaar zijn voor onder meer vragen vanuit de politie. Uit onderzoek concludeerde het OM dat meer dan vijfhonderd mensen een bestelling bij de man hebben gedaan. Het OM heeft tot dusver zeker vier sterfgevallen aan de Castricummer gelinkt. Het begon vorig jaar bij twee doden: in Breda is vorig jaar iemand overleden onder verdachte omstandigheden en in Zeeland deden nabestaanden aangifte na het overlijden van hun dierbare. Destijds bleek dat beiden het zelfmoordpoeder hadden ingenomen en dit via internet hadden gekocht. Het postpakket waarmee het middel bij één van de personen was thuisbezorgd, leidde naar de 74-jarige man. Naast de verdenking op de handel in het zelfmoordpoeder, wordt de Castricummer verdacht van witwassen. Hij zou namelijk een groot geldbedrag hebben verdiend aan de handel.

Het is niet de eerste keer dat er mensen verdacht worden van de handel in Middel X. Een bekende zaak is de verdenking op Alex S. De 28-jarige Eindhovenaar zou tienduizenden euro’s hebben verdiend aan de verkoop van het middel, waardoor zeker vijftien mensen zijn overleden.

De 78-jarige psycholoog Wim van Dijk uit Den Bosch wordt ook verdacht van de verkoop van Middel X. Beiden zijn lid van Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Of de Castricummer ook lid is van die vereniging is onderdeel van het onderzoek. (foto ter illustratie, Pexels/ Mart Production)

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0900-0113.

Middel X is een conserveermiddel dat onder meer verkrijgbaar is bij chemische groothandels, is te lezen in dit verhaal van de NOS. Het kwam in de belangstelling toen de Coöperatie Laatste Wil (CLW) vertelde over het bestaan van het poeder.

De organisatie zet zich sinds 2013 in voor zelfbeschikking rond het sterfbed en stelt dat het poeder leidt tot een humane dood. Het bezit is niet strafbaar, de handel erin wel.

De Volkskrant schreef een aantal indringende verhalen over gebruikers van het middel, vaak ernstig lichamelijk of mentaal ziek. Mensen die bij de laatste minuten van hun stervende dierbaren waren, maar ook artsen voeren aan dat doodgaan aan Middel X niet humaan is.

Pin It
Bekeken: 2943x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/