Een Castricummer (74) is woensdag opgepakt op verdenking van het verkopen van het dodelijke middel X aan minimaal vijfhonderd mensen. Dit omstreden poeder wordt gebruikt bij zelfdoding. Zeker vier sterfgevallen worden door het Openbaar Ministerie (OM) aan de online handel van de Castricummer gelinkt. Dat meldt mediapartner NH Nieuws.

Het begon bij twee doden: in Breda is vorig jaar iemand overleden onder verdachte omstandigheden en in Zeeland deden nabestaanden aangifte na het overlijden van hun dierbare. Uit onderzoek bleek toen dat beiden Middel X hadden ingenomen en dit via internet hadden gekocht. Via het postpakket, waarmee het zogeheten zelfmoordpoeder bij één van de inmiddels overleden personen was thuisbezorgd, kwam het OM de Castricummer op het spoor.

De Castricummer is gisteravond gearresteerd op verdenking van hulp bij zelfdoding. Het OM zegt hem inmiddels te kunnen linken aan in totaal vier doden. Ook wordt hij verdacht van witwassen. Hij zou namelijk een groot geldbedrag hebben verdiend aan de handel in X. Om hoeveel geld het gaat, wil justitie in het belang van het onderzoek niet kwijt.

Ook is nog niet duidelijk of de Castricummer een medische achtergrond heeft. Zijn huis wordt doorzocht, zijn administratie ingenomen en mogelijk komen er dan meer klanten van de man boven water. Een bekende zaak is, zoals te lezen is in dit artikel van het Brabants Dagblad, is de verdenking op Alex S. De 28-jarige Eindhovenaar zou tienduizenden euro's hebben verdiend aan de verkoop van Middel X, waardoor zeker vijftien mensen zijn overleden.

De eerste rechtszitting was eind oktober vorig jaar. "Ik ben van mening dat iedereen mag beslissen wat iemand met zijn eigen lichaam kan doen", zei hij daar. "We zijn geen bezit van iemand anders, we mogen ons eigen lot bepalen."

De 78-jarige psycholoog Wim van Dijk uit Den Bosch wordt ook verdacht van de verkoop van Middel X. Beiden zijn lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. Of de Castricummer ook lid is van die club is onderdeel van het onderzoek van het Openbaar Ministerie. Morgen beslist de rechter of de man langer vast moet blijven zitten. (foto ter illustratie, Pexels/ Mart Production)

Middel X is een conserveermiddel dat onder meer verkrijgbaar is bij chemische groothandels, is te lezen in dit verhaal van de NOS. Het kwam in de belangstelling toen de Coöperatie Laatste Wil (CLW) vertelde over het bestaan van het poeder.

De organisatie zet zich sinds 2013 in voor zelfbeschikking rond het sterfbed en stelt dat het poeder leidt tot een humane dood. Het bezit is niet strafbaar, de handel erin wel.

De Volkskrant schreef een aantal indringende verhalen over gebruikers van het middel, vaak ernstig lichamelijk of mentaal ziek. Mensen die bij de laatste minuten van hun stervende dierbaren waren, maar ook artsen voeren aan dat doodgaan aan Middel X is helemaal niet humaan is.

Pin It
Bekeken: 3067x