Al tientallen jaren wordt er gesproken over het plan om Heiloo aan te sluiten op de A9. In 2015 werd de knoop doorgehakt, maar afgezien van wat voorbereidende werkzaamheden ligt er nog steeds geen afslag. Bij ondernemers op bedrijventerrein De Oude Werf en de Boekelermeer begint het geduld wel op te raken.

Ze kunnen de snelweg zien, voelen en horen. Maar om op de A9 te komen, moeten ondernemers van bedrijventerrein De Oude Werf en de Boekelermeer in Heiloo een flink stuk omrijden. "Dat is uiteraard erg frustrerend", vertelt Charles Bagadjian van meubelfabriek Hout in Vorm. "Er komen veel vrachtwagens bij ons en die moeten allemaal omrijden via het dorp. Het wordt echt tijd dat die afslag er komt zodat onze bereikbaarheid verbeterd wordt. Het duurt echt veel te lang."

En Bagadjian is lang niet de enige. Pim Westerwal van Westtrading Autobekleding is juist vanwege de belofte dat er een afslag zou komen naar bedrijventerrein Boekelermeer gekomen. Hij voelt zich bedrogen. "Op het moment dat we hier bouwplannen hadden, werd ons gezegd dat de afslag er zou komen. We zijn inmiddels veertien jaar verder."

Hoewel de plannen voor de afslag A9 al klaarliggen, loopt het project telkens vertraging op. Zo was er de landelijke stikstofproblematiek waardoor het plan door de Raad van State van tafel werd geveegd. Daarna was er gesteggel tussen de drie gemeentes (Alkmaar, Castricum en Heiloo) en de provincie wie wat moet betalen aan het project.

Vorig jaar is een nieuw bestemmingsplan voor de aansluiting op de A9 in procedure gebracht. De gemeenteraden van Heiloo en Castricum wachten nog met de behandeling van dit plan. Dat heeft te maken met de bouw van 1.300 woningen in de Zandzoom. De Raad van State zette onlangs een streep door dit plan. De gemeenten onderzoeken momenteel wat de gevolgen van deze uitspraak kunnen zijn voor de aansluiting A9.

Bestemmingsplannen, verkeersonderzoeken en zienswijzen; de ondernemers op De Oude Werf en de Boekelermeer hopen dat er gewoon actie wordt ondernomen. "Het zou bij de gemeenteraadsverkiezingen hoog op de agenda moeten staan", vertelt ondernemer Pim Westerwal aan mediapartner NH Nieuws. "Ze moeten nu eindelijk eens door gaan pakken."

Het dossier afslag A9 zorgt voor veel verdeeldheid in het dorp. Waar ondernemers voorstander zijn, zijn er uiteraard ook tegenstanders die niet zitten te wachten op de weg. Zo werden er ruim 900 handtekeningen ingezameld tegen de afslag door de Stichting Heilloze Weg. Zij twijfelen aan nut en noodzaak van de afslag. Zo zou de afslag te veel geld kosten en zorgt de nieuwe weg voor veel meer verkeersdrukte in het dorp.

Pin It
Bekeken: 2033x
https://ee.itk.ac.id/data/