De vreemde lucht die er dinsdagavond voor zorgde dat een complete flat in Heerhugowaard ontruimd moest worden, is mogelijk pepperspray. Dat laat burgemeester Peter Rehwinkel weten namens de hulpdiensten en de gemeente.

47 appartementen in de flat aan het Stationsplein werden gisteravond om iets voor 20:00 uur ontruimd vanwege een 'penetrante' lucht. Het grootste deel van de bewoners werd opgevangen in een verzorgingshuis tegenover het complex. Drie bewoners met coronaverschijnselen werden apart opgevangen in een hotel in de buurt.

"Er is op basis van het onderzoek ter plaatse geen harde conclusie te trekken over de oorzaak van de vreemde lucht en de klachten die inwoners hebben gehad, maar er is een vermoeden dat er in het appartementencomplex gebruik gemaakt zou zijn van een substantie, vermoedelijk pepperspray, dat zich door het complex heeft verspreid", legt Rehwinkel uit. "De klachten die mensen hadden zouden daarmee verband houden; kortdurende keelklachten als hoesten en branderig gevoel, waarbij de effecten niet schadelijk zijn op langere termijn."

Er wordt een slag om de arm gehouden. Rehwinkel: "Omdat het gaat om een vermoeden en niet een definitief vastgestelde oorzaak, kan er geen definitieve conclusie aan worden verbonden. De brandweer heeft verschillende metingen gedaan in- en rondom het pand, waarbij geen bijzonderheden zijn waargenomen."

Pepperspray is een spray waarmee een eventuele aanvaller in het gezicht kan worden gespoten zodat deze tijdelijk buiten gevecht wordt gesteld, zonder dat er letsel ontstaat. De werking wordt bereikt door het hevig prikkelende effect ervan op de slijmvliezen, met name de ogen, zonder daarbij ernstige of blijvende schade te veroorzaken. Wanneer pepperspray in grote hoeveelheden op een menigte wordt gebruikt, kunnen mensen ernstige ademhalingsproblemen krijgen en kan er paniek ontstaan.

Pin It
Bekeken: 2411x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/