Met enige regelmaat is de energienood in regio Alkmaar en de rest van het land in het nieuws. Liander en andere leveranciers van elektriciteit kampen met een steeds groter gebrek aan capaciteit om aanvragen van grootverbruikers goed te keuren. CDA Alkmaar maakt zich zorgen dat ontwikkeling van bedrijventerrein Boekelermeer stagneert en ook de woningbouw in Overdie, en stelt het college vragen.

Op de Boekelermeer zitten innovatieve bedrijven die groene energie leveren of dit in de nabije toekomst gaan doen. Die ontwikkeling komt in gevaar, omdat ook voor afdracht van elektriciteit capaciteit op het netwerk nodig is. Daarnaast wordt ook gewerkt aan duurzame energievoorziening - bijvoorbeeld in de vorm van warmte of biogas - die de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet juist vermindert.

De CDA-fractie vraagt het college van B&W of het bereid is om integraal te bekijken of de ontwikkeling van groene alternatieven versneld kan worden, zodat het bedrijventerrein kan blijven uitbreiden. Ook vraagt de fractie of de gemeente een rol kan spelen in het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld met accu's op de Boekelermeer en directe levering van groen gas aan bedrijven.

"Kortom, hoe doorbreken we zo snel mogelijk het monopolie van Liander?" (foto: Zain Ali / Pexels)
Pin It
Bekeken: 2955x
https://ee.itk.ac.id/data/