Zes monumentale kerken en een kapel in de regio Alkmaar kunnen een restauratiesubsidie tegemoet zien van de provincie Noord-Holland. Het zijn allemaal rijksmonumenten. Het gaat om de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar, de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, het Witte kerkje in Heiloo, het Witte kerkje in Sint-Pancras, de hervormde kerk in West-Graftdijk en de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude.

De provincie Noord-Holland kon dit jaar een budget van vijf miljoen euro subsidie verdelen onder rijksmonumenten in Noord-Holland. Daarmee konden 39 aanvragen worden gehonoreerd. Zeven daarvan zijn gelegen in de regio Alkmaar. Met 125.000 euro krijgt de Grote Kerk van Alkmaar de grootste subsidie. Voor het Witte Kerkje in Heiloo ligt bijna 51 mille klaar. Bijna 46.000 euro komt beschikbaar voor een restauratie van de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. De Nederlands-Hervormde Kerk in West-Graftdijk kan rekenen op 44.000 euro. In Zuid-Scharwoude kan de Kooger Kerk ruim 26.000 euro tegemoet zien. In Sint-Pancras is er 26.503 euro voor het schip van het Witte Kerkje aan het Kerkplein in Sint-Pancras en voor het torentje 7.326 euro.

Volgens de provincie Noord-Holland is er een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten. Dat blijkt uit de vele subsidieaanvragen die de provincie de afgelopen jaren heeft ontvangen. In 2021 zijn er 69 aanvragen ingediend, waarvan 39 gehonoreerd zijn. De subsidie is bedoeld voor de categorie rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, orgels en industrieel erfgoed.

De provincie vindt het belangrijk dat rijksmonumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. De restauratie- en herbestemmingen dragen hieraan bij, ook is het behoud ervan belangrijk voor de werkgelegenheid in de restauratiemarkt. De provincie voert de regie bij de verdeling van de subsidiegelden, waarvan de helft van het Rijk afkomstig zijn.
Pin It
Bekeken: 5659x
https://ee.itk.ac.id/data/