Maandagochtend overhandigde de stichting Truus Wijsmuller-Meijer een fotolijst met haar beeltenis aan Yassine Hanyn, de eigenaar van Foodbar1480. In het pand aan de Mient waar die horecazaak tegenwoordig is gevestigd, werd zij 125 jaar geleden geboren. De fotolijst werd overhandigd op haar sterfdag.

Bij de voordeur is al een bordje bevestigd die alle passanten en bezoekers attendeert op de bijzondere plek. Binnen komt er nu ook een apart eerbetoon met foto's van de vrouw die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden kinderen redde, waarvan de meeste van joodse afkomst. Het is mogelijk gemaakt door de stichting die onlangs werd opgericht om het bijzondere werk van de Alkmaarse uit de vergetelheid te halen.

Op steenworp afstand staat sinds vorig jaar het beeld ter ere van Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenenbrug.
De nieuwe stichting hoopt nog een een pop-up museum in Alkmaar te openen en een en de historische krant uit te geven die aan de verzetsheldin is gewijd. De stichting hoopt nog de landelijke bekendheid te vergroten van Truus Wijsmuller door een beeldje van haar te plaatsen in Madurodam. Voor alle initiatieven moeten nog wel de nodige hobbels worden genomen, vooral financiële.
Pin It
Bekeken: 2235x
https://ee.itk.ac.id/data/