Gemeente Heerhugowaard heeft inmiddels 24 publieke laadpalen laten ombouwen met een nieuwe techniek, die de laadsnelheid laat afhangen van de weersomstandigheden: bij veel zon of wind wordt maximaal vermogen geleverd, en bij bewolking of weinig wind juist minder dan het standaard niveau. De aangepaste palen zijn voorzien van een sticker. Het slimme laden is uit te schakelen.

Afgelopen jaar is het aantal elektrische auto’s in Heerhugowaard meer dan verdubbeld. In Dijk en Waard staat het aantal inmiddels op meer dan 100 publieke palen, met ieder twee laadpunten. Om auto’s zo duurzaam mogelijk op te laden, werkt gemeente Heerhugowaard samen met exploitant Total en MRA-Elektrisch (MRA-E) aan slim laden.

Wethouder Monique Stam: “Wie in Heerhugowaard elektrisch gaat rijden en geen eigen oprit heeft, kan bij de gemeente een publiek laadpunt op straat aanvragen. Daar laad je al gegarandeerd met groene stroom, maar 24 van die punten zijn nu aangepast voor slim laden. Zo benutten we de pieken in het aanbod van zonne- en windenergie beter en dat is goed voor de stabiliteit van ons elektriciteitsnetwerk. Extra dikke elektriciteitskabels zijn dan niet of minder snel nodig.”

Aanpassing van het laadvermogen gaat automatisch. “Heel gebruikersvriendelijk dus”, aldus Stam. “Een sticker op de laadpaal laat zien dat er slim wordt geladen". Het laden kan ook even onderbroken worden, bijvoorbeeld 's nachts als het toch niet uitmaakt.

Het variabele laden kan uitgeschakeld worden met de optie ‘Priority Charging’. op de app 'Charge Assist van Total-partner Greenflux'. De auto wordt dan met standaard vermogen opgeladen.

Stam: “Het kabinet heeft bepaald dat in 2030 elke nieuw verkochte auto elektrisch moet zijn. Dat jaar zullen er in Nederland naar verwachting al twee miljoen elektrische auto’s zijn. De meeste mensen hebben geen eigen oprit en zullen op straat moeten kunnen laden. Gemeenten hebben de taak om ervoor te zorgen dat de benodigde publieke laadpunten er komen. Op tijd, goed én toekomstbestendig. Daar werken we in Heerhugowaard dus aan.”

Meer informatie over laadpalen in Heerhugowaard op heerhugowaard.nl.
Pin It
Bekeken: 1873x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/